szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

Svájci hivatalos közlés szerint három pácienst sikerült génsebészet segítségével kigyógyítani a szeptikus granulomatózis elnevezésű, immunhiányt okozó betegségből, amelynek lényege, hogy egy génhiba folytán a vérsejtek ellenálló képessége a különféle gombákkal és baktériumokkal szemben csekély.

A betegektől csontvelősejteket vettek, beültették a megfelelően működő gént, majd visszaültették a sejteket a páciensek csontvelőjébe, ahol azóta egészséges immunsejteket produkálnak.

Az ilyen génterápia nem új, de eddig szerény sikereket hozott. A zürichi és frankfurti kutatók sikerüket két újítással magyarázzák: jobb módszert használtak az egészséges gén beültetésére, és olyan kemoterápiát vetettek be, amellyel vissza tudták szorítani a beteg sejteket. A három gyógyult beteg közül kettőt Frankfurtban, egyet pedig Zürichben kezeltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Védekezni kell a génkalózok ellen

A terjedő génkalózkodással szemben próbál védekezni India. Genetikai lenyomatot készíttet hagyományos mezőgazdasági exporttermékeiről, hogy külföldi vállalatok ne lophassák el, ne szabadalmaztathassák saját nemesítésű fajtaként azokat.

hvg.hu Gazdaság

Kit érdekel, génkezelt-e az élelmiszer?

Európa-szerte megoszlanak a vélemények a génkezelt élelmiszerekről. A magyar közvélemény a lengyelhez és az angolhoz hasonlóan alig érdeklődik a téma iránt -derül ki a GfK csoport legfrissebb felméréséből.

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”