szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. befejezte az EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat kiépítését és műszaki átadását Budapesten. A rendszer első mérföldkövének számító budapesti hálózat 34 bázisállomásához 14 ezer készülék kapcsolódik.

Az EADS illusztrációja a TETRA-rendszerhez.
Összhangzat
© eads.net
A Pro-M feladata a budapesti kiépítés mellett a készenléti szervek egységes, korszerű rádióhíradását szolgáló országos, digitális rádiórendszer kialakítása és a teljes rendszer üzemeltetése is. Az országos EDR hálózat átadása után a készenléti szerveknek nem csak a belső kommunikációja tehető hatékonyabbá, de a szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válik a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően. Magyarán a rendkívüli helyzetekben – például a mostanihoz hasonló árvíz esetén – a mentésben résztvevő szervezetek akkor is hatékonyan tudnak kommunikálni, ha más rendszereken ez már nem volna lehetséges.

A készenléti szervezetek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok ) megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét, s annak teljes, jövő év eleji országos kiépítéséig díjmentesen használhatják a hálózatot. A hálózat kiépítéséhez szükséges központot, bázisállomásokat, valamint a kézi és mobil terminálokat az EADS Secure Networks szállította.

A budapesti átadás után a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedik le fokozatosan a rendszer. Az országos hálózatban 225 bázisállomás működik majd, amelyekhez 42 ezer készülék kapcsolódik majd.

„A Pro-M a rendszer kiépítése és üzemeltetése mellett, intenzív támogatást vállal a végfelhasználók felkészítésében is” – tájékoztatott a Pro-M műszaki igazgatója, Mihályi Gábor. „A rendszer kiépítésével együtt történik azoknak az oktatóknak a felkészítése, akik a továbbiakban a szolgáltató által berendezett speciális kabinetekben oktatják a leendő felhasználókat. Jelenleg is zajlik az egyes szervezetek híradását irányító szakemberek és a szolgálati állomány felkészítése. A felhasználók rendelkezésére áll egy ügyfélszolgálati iroda, de a Pro-M a készülékek élő demonstrációját is vállalja.”

A világon hozzávetőlegesen 650 TETRA rendszer működik. A rádiórendszer szabványa európai uniós ajánlás, így alkalmas arra, hogy a schengeni egyezményhez tartozó országok rendvédelmi szerveinek együttműködését is támogassa.

A TETRA technológiájú rádiókommunikációs rendszernek számos előnye van a régi, analóg rendszerrel szemben. A TETRA szabvány szerint épülő EDR jelentősen javítja az érintett szervek belső híradását, lehetővé teszi a szervek egymás közötti hatékony kommunikációját, nagymértékben hozzájárulva ezzel a reagáló képesség javításához, az együttműködés hatékonyságának növeléséhez. Az EDR automatikusan gondoskodik a rádió forgalom információvédelméről. Nemcsak a kommunikáció minősége, hanem biztonsága is sokkal magasabb szintű lesz azzal, hogy az alapkódolás mellett további kódolás is lehetséges. A hálózat a szélesebb frekvenciasáv miatt országos lefedettséget ad a, még az eddig problémás helyeken is (metró, alagút, stb.). A beszéd mellett adatok, rövid státusz üzenetek átvitelére is alkalmas a TETRA-készülék, amelyet programozási lehetőség tesz még egyszerűbbé, még hasznosabbá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Áprilisra üzembe állhat a budapesti EDR-hálózat

S ikeresen lezajlott az első, hálózaton belüli próbahívás a budapesti EDR, azaz Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszerben – jelentette be a projektet irányító cég, a Magyar Telekom és a T-Mobile közös vállalkozásaként létrejött Professzionális Mobilrádió (Pro-M) Zrt.

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Szlovéniából érkezett a Vatikán idei karácsonyfája

Szlovéniából érkezett a Vatikán idei karácsonyfája