szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai tudósok klinikai között teszteltek egy, a méhnyakrák-megbetegedések 70 százalékáért felelős vírus elleni szert.

A Medical News Today (MNT) című weboldal értesülései szerint az amerikai Dartmouth Medical School tudósainak sikerült egy olyan vakcinát előállítani, amely megvédi a nőket a méhnyakrák-daganatok 70 százalékát okozó HPV-től (humán papillomavirus).

„Ez az első eset, amikor olyan vegyületet sikerült előállítani, amely a leggyakrabban előforduló kórokozót gátolja” – nyilatkozta a MNT-nek Dr. D. Harper a kutatócsoport vezetője. „Bár még tesztelni kell a vakcinát egy nagyobb mintán, az eredmények biztatóak, s ha sikerül, akkor megakadályozhatjuk az összes méhnyakrák-megbetegedés jelentős részét világszerte.” A méhnyakrák korai stádiumában gyógyítható. Csak az Egyesült Államokban évente 470 000 megbetegedést regisztrálnak.

A tesztek a MNT szerint annyira sikeresek voltak, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó óriáscég már jelezte abbéli szándékát, hogy világszerte tesztelje a vakcinát. A hírek szerint a kiterjedt tesztek megkezdését eredetileg 2008-ra tervezték, azonban lehet, hogy már idén lehetőség nyílik erre.

Gazdasági elemzők szerint a Cervarix nevet viselő gyógyszer sokmilliárd dolláros bevételt hozhat annak a cégnek, amely világszerte terjeszti majd.

A HPV nemi úton terjedő vírus, amelyből később kialakul a daganatos megbetegedés, amelyet szakértők feltételezései szerint a nők háromnegyede megkap élete során, azonban általában nem alakul ki a rák.

A Dartmouth Medical School kutatócsoportja 1113, 15 és 25 év közötti nőt vizsgált meg az USÁ-ban, Kanadában és Brazíliában. A csoport fele három dózist kapott a vakcinából, a másik fele placébót. 27 hónappal később ismét megvizsgálták őket, s azt tapasztalták, hogy a szer 100 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a HPV elfertőződését. 91 százalékban volt hatékony a HPV 16 és 18 fertőzések ellen. A kutatócsoport szerint a mellékhatások minimálisak voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Táplálkozás

Nem véd a rák ellen az Omega-3 zsírsav

A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik - állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

MTI Tech

Rákölő sejteket azonosítottak

A rákos szöveteket közvetlenül elpusztító újfajta immunsejtet azonosított az egereknél egy francia kutatócsoport.

MTI Tech

A tüdőrákot mutató röntgen gyakran téves

A tüdőrák diagnosztizálására szolgáló röntgenvizsgálatok eredménye igen gyakran téves, de ez a módszer mégis hasznos a betegség korai stádiumának kimutatására, és ezzel a gyógyulás esélyének javítására – olvasható egy amerikai tanulmányban.

MTI Tech

Káposztafélékkel a tüdőrák ellen

Orvosok már régóta feltételezik, hogy a káposztafélék fogyasztása védelmet nyújt a tüdőrák ellen. Új vizsgálatok kiderítették, hogy ez csak bizonyos genetikai adottságú emberekre érvényes.

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Luxemburgi külügyminiszter: Ha Biden győz, vége Orbánék aranykorának

Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni