szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ultraibolya fényt elnyelő napolajokban több olyan vegyület található, amely - legalábbis patkányoknál - felborítja a pajzsmirigy hormonháztartását - állítják német kutatók, de hangsúlyozzák, hogy a ultraibolya fény elleni védelem elmaradása nagyobb bajt okozhat, mint a napolaj.

A berlini orvosegyetemen patkányok táplálékába különböző mennyiségű 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC) vegyületet adagoltak, és ez jelentősen megváltoztatta pajzsmirigyük működését - ismertette a kutatást vezető Josef Köhrle professzor eredményeit az európai endokrinológiai kongresszuson, szerdán Glasgow-ban. 

A tanulmány nyomán joggal vetődik fel az aggály, hogy az ultraviola fényt elnyelő vegyületek emberekben is károsíthatják a pajzsmirigy működését.

A bőrt érő ultraibolya napfény bőrrákot okozhat, de a kutatók már korábban is felismerték, hogy az ultraibolya fényt elnyelő vegyületeknek is lehetnek mellékhatásai. 2001-ben svájci tudósok  arról számoltak be, hogy a fényvédő szerekben használt
4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC) vegyületnek az ösztrogén nemi hormonhoz hasonló hatása van, és patkányoknál felgyorsítja a méh fejlődését.

Mutatkoztak arra utaló jelek is, hogy a 4-MBC hatással van a pajzsmirigyre, de csak most tisztázták a német kutatók, hogy mennyire változtatja meg a pajzsmirigy hormontermelését és térfogatát a patkányoknál. Kiderült: figyelemre méltó mértékben
növeli annak stimuláló hormonnak a termelését, amelynek hatására a pajzsmirigy az anyagcserét szabályozó hormont termeli, és növeli a pajzsmirigy térfogatát.

Hasonló hatást mutatott a benzophenone 2 (BP2) UV-elnyelő anyag is. A német csoport azt is észrevette, hogyha jód is volt a keverékben, elmaradt a káros hatás.

Köhrle professzor véleménye szerint mindezek ellenére az ultraibolya sugárzás elleni védelem elhagyása nagyobb veszélyt jelent, mint maga a napolaj. Mindenesetre vigyázni kell arra, is, hogy elég jód legyen a szervezetben, és át kell gondolni, hogyan
lehet megvédeni a gyerekeket és a pajzsmirigy problémás embereket a napsugárzástól - írta a The New Scientist című tudományos folyóirat honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Bőrpótlásra alkalmas selymet fejlesztettek ki a kínaiak

Kínában, ahol a selyemkészítésnek sok ezer éves hagyományai vannak, az anyag hasznosításának újabb formáját fedezték fel. A Senjangi Egyetem Állatorvosi Karán tízéves kutatómunka eredményeként egy olyan selyem alapanyagú bőrpótlót fejlesztettek ki, amelynek révén a sérülések sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint egyébként – írja a MIGnews hírportál.

Panoráma Tech

Cápabőrt utánzó felület a hajók védelmére

A cápák bőrét tanulmányozva kísérleteztek ki német és amerikai kutatók olyan burkolatokat, amelyek csaknem lehetetlenné teszik, hogy algák és különféle puhatestűek a hajók külsejére telepedjenek.

MTI Világ

Megtalálták a bőrszínünket meghatározó gént

Az emberi bőr színét feltehetőleg meghatározó génre bukkantak véletlenül amerikai genetikusok, a biológia egyik makacs titkáról lebbentve fel a fátylat - derül ki a Science című folyóirat legújabb számából.

MTI Tech

Őssejtek a bőrfarkas ellen

Őssejtek beültetésével jelentősen javítható a bőrfarkasban szenvedők állapota - derült ki egy kedden publikált amerikai tanulmányból.

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Ónos eső is érkezhet este Magyarországra

Ónos eső is érkezhet este Magyarországra

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai