szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növények így kissebbre nőnek, ám a virág ugyanakkora marad, ezáltal optikailag nagyobbnak tűnik.

A sört nem szeretik
William Miller nem locsolás helyett itat whiskey-t, vodkát, gint, rumot vagy tequilát növényeivel, és nem tisztán, kapják a szeszt, hanem vízzel higítva. Az ilyen módon öntözött növények növekedése lelassul, kisebbre nőnek, ám viráguk ugyanakkora marad, mint absztinens társaiké, és ugyanolyan hosszasan virágoznak. Így tehát relatíve növelhető a növény virágrésze.

A növényeknek nem szabad tisztán adni az alkoholt, mert 10 százalékos szeszhányad fölött már mérgező a számukra. A legjobb a 4-6 százalékosra higított ital. A sört és a bort nem szeretik, vélhetően ezek cukortartalma miatt. Megfelelő kezeléssel a növények - például tulipánok - 30-50 százalékkal kisebbek lesznek, míg viráguk ugyanakkora marad, mint a színjózanoké.

Miller - aki a Cornell Egyetem oktatója – egyelőre nem igazán tudja a jelenség magyarázatát. Három feltevése van. Az egyik szerint kárt tesz az alkohol a növények gyökereiben, és emiatt kevesebb vizet tudnak felszívni, így növekedése is lassul. A másik hipotézis, ha az öntőző vízbe szesz kerül, a növénynek növekedési energiájából kell pazarolnia arra, hogy kivonja a tiszta vizet az oldatból. A harmadik eshetőség: a növény "megissza" a szeszesvizet, de utána energiaveszteségébe kerül megszabadítani magát az alkoholtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

129 milliárd forint értékű sört ittak a magyarok tavaly

A hazai vendéglátóhelyeken értékesített jeges tea, égetett szeszes ital, ásványvíz és kávé mennyisége 2-7 százalékkal nőtt 2004 decembere és 2005 novembere között, az előző hasonló időszakhoz képest. A sör, gyümölcs-/zöldséglé stagnált, míg a szénsavas üdítőital némileg csökkent.

MTI Világ

Az osztrákoknak havi három korsó sörbe kerül az EU-költégvetés

Az osztrákoknak egyenként és havonta átlagosan három korsó sör árába fog kerülni az EU 2007-2013-as költségvetése, írta az APA hírügynökség hétfőn, annak alapján, hogy Wolfgang Schüssel kancellár korábban azt mondta: Ausztria hozzájárulása fejenként és havi átlagban 9 euró lesz.

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Már csak egyet kell aludni, és lehet jelentkezni az e-bringás ingyenpénzért

Már csak egyet kell aludni, és lehet jelentkezni az e-bringás ingyenpénzért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért