szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vállalatirányítási rendszereket fejlesztő SAP magyar leányvállalata, az SAP Hungary Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá.

A megállapodás tartalma markánsan különbözik az eddigiekben a felsőoktatási intézmények és az informatikai szférában tevékenykedő vállalatok között kötött szerződésektől, mégpedig abban, hogy a felek olyan közös innovációs, kísérleti fejlesztési tevékenység végzése mellett kötelezték el magukat, melyhez hazai és EU források is bevonásra kerülnek.

Ennek fő eszköze az együttműködés keretében létrejövő SAP Excellence Center (Kompetencia Központ), melynek célja, hogy hatékonysági, versenyképességi szemléletet és gondolkodásmódot alakítson ki a gazdasági informatikai képzésben, segítve ezzel az ELTE hallgatóit a piacképes tudás megszerzésében és növelje elhelyezkedési esélyeiket. 

A megállapodás kiterjed az oktatás és a kutatás – fejlesztés területére, az SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központ humánerőforrás utánpótlásának biztosítására, közös fejlesztésekre, valamint PhD képzésre és doktori ösztöndíjakra is.  

Az ELTE azon elit felsőoktatási intézmények körébe tartozik, amelyek az SAP alkalmazást a gyakorlatban is használják az intézmény gazdasági ügyeinek támogatására, így közvetlen tapasztalatot, kompetenciát szereznek a szoftver működését, működtetését illetően.

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen több éve használják az SAP piacvezető vállalatirányítási rendszerét, ezért nagy reményeket fűzünk a K+F munkákhoz is. Az SAP Excellence Center Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Információtechnológiai Központja üzemeltet. Az egyetem tavaly hozzájutott a mySAP IDES szoftverrendszerhez is, amely lehetővé teszi, hogy az informatikai karon nagy vállalati alkalmazói rendszerek jelenjenek meg az oktatásban. A szoftverrendszer erősíti a nappali és levelző tagozatos, valamint a PhD hallgatók gyakorlati képzését. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a nagy múltú ELTÉ-n felhalmozott szellemi potenciál sikeresen ötvöződjön az SAP technológiájával. Ennek eredményeként a mai igényeknek megfelelő, magasan képzett hallgatók biztos gyakorlati ismeretek birtokában fejezhetik be tanulmányaikat.” – nyilatkozta dr. Klinghammer István, az ELTE rektora.

A megállapodás értelmében az ELTÉ-n kialakítandó Excellence Center-ben zajló képzéshez, az SAP nyújt technikai  hátteret. Az „Innovatív Oktatástámogató Rendszer” elnevezésű, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázati projektben zászlóshajóként résztvevő egyetem az SAP-val együtt már sikeresen kialakított egy informatikai megoldást, melyet a közeli jövőbeni az egész intézmény hasznosítani fog.  

Az SAP célja, hogy elegendő számú és megfelelően képzett informatikai és gazdasági szakember helyezkedhessen el a 2005-ben elindult SAP Labs Hungary kutató-fejlesztő központban, amely a tervek szerint 2006 végére mintegy 300 szoftverfejlesztőt, közgazdászt, és logisztikust foglalkoztat majd. Az ELTÉ-vel kötött együttműködési megállapodás segíti az SAP-t e cél elérésében.
 
„Az ELTE Informatikai Karáról kikerülő friss diplomás informatikusok elméleti tudása világszinten is versenyképes. Fontosak azonban a gyakorlati ismeretek is, amelyek megszerzésében nagy segítséget nyújthat az ELTE diákjai számára a jelen megállapodás keretében létrejövő SAP Kompetencia Központ. Fontos eleme a megállapodásnak továbbá, hogy az SAP és az Egyetem együttműködésében kiemelt szerepet szánunk az EU-s és hazai támogatási forrásoknak, hiszen reményeink szerint az oktatás kiemelt szerephez jut a 2007-től induló második Nemzeti Fejlesztési Tervben is.” – nyilatkozta a megállapodás aláírása kapcsán Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Már az SAP foga is az Oracle ügyfeleire fáj

Az Oracle és a PeopleSoft egyesülése után a vállalatirányítási szoftverek piaca felbolydult, hiszen senki sem tudhatja, hogy a két nagy cég összeolvadása valóban olyan zavartalan lesz-e, mint ahogy ígérik. A konkurensek (köztük az SAP) persze e helyzetet igyekeznek felhasználni a bizonytalankodók megszerzésére.

MTI Tech

Az SAP kutatás-fejlesztési központot nyit Magyarországon

Az SAP AG kutatás-fejlesztési központot hoz létre Magyarországon, amely 2006 végére mintegy háromszáz szoftverfejlesztőt számláló gárdával működik majd – közölte Claus Heinrich a társaság igazgatótanácsának tagja.

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi