szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyorsabban és olcsóbban dolgozik, ráadásul nemrég a génjeit is megfejtették - a Kuenenisa stuttgartiensis nevű baktérium előtt nagy jövő áll a szennyvíztisztítás terén.

Az első nammox-reaktor
Hollandiában. Rábízzák
a piszkos munkát
© TU Delft
Egy évtizeddel ezelőtt holland tudósok felfedezték, hogy bizonyos (később anammox-nak nevezett) baktériumok képesek a szalmiákszeszt nitrogénné alakítani, mégpedig úgy, hogy a kémiai folyamathoz nem használnak oxigént.

Egy nemzetközi vegyészekből álló csoportnak sikerült feltérképezni az anammox baktériumok közé tartozó Kuenenia stuttgartiensis génkészletét, és kiderítették, hogy az – a növényekhez hasonlóan – képes megkötni a szenet.

Szakértők szerint a baktérium hasznosításával nem kell annyi energiát felhasználni a szennyvíztisztítás során, így jelentős költségek takaríthatók meg, és lényegesen csökken az üledék mennyisége is. Az anammox baktériumokat jelenleg egy hollandiai szennyvíztisztító-telepen tesztelik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.

MTI Itthon

Baktériumokat keresnek a medencékben

Kéthetente kötelező bakteriológiai vizsgálatot kell végezni a vízforgató nélküli fürdőmedencékben; tavaly az ilyen medencékben végzett vizsgálatok 40 százaléka mutatott ki a szabványt meghaladó szennyezettséget, további 30 százalék a tűréshatáron volt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Pest megyei intézete.

MTI Itthon

Húsevő baktérium végzett egy budapesti nővel

Rendkívül ritka húsevő baktérium okozta egy budapesti kórházban ápolt nőbeteg halálát - mondta el az MTI-nek csütörtökön a Szent László Kórház egy névtelenséget kérő orvosa.

MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze

A korlátozásoknál nagyobb csapás lehet a cégeknek, ha a válság miatt elfogy a vásárlók pénze

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó