szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

A brit Cabinet Offic megbízásából a Tickbox.net nevű cég 1535 tizenhat évnél idősebb angol netezőt kérdezett meg internethasználati szokásaikról. A Kabinetiroda arra volt kíváncsi, milyen esélyei és lehetőségei vannak az angol kormány e-szolgáltatásokat összesítő egyablakos oldalának a nagyobb fokú elismertségre.

A felmérés tanulságaként a szakértők a „Supersite” jelenség megszületésére hívják fel a figyelmet. Ennek értelmében hiába van több mint 75 millió honlap Angliában, a felhasználók 51 százaléka mindössze hat, vagy annál kevesebb szájtot látogat rendszeresen (azaz a feltett kérdés szerint 2-3 alkalommal hetente).

A megkérdezettek háromnegyede azt mondta, hogy az internet nélkülözhetetlen szerepet tölt be az életében. Ez az érték korcsoportok szerint változik: a 16-24 éves kor közöttiek 86 százaléka válaszolt a kérdésre igennel, míg az 55 év felettieknek „mindössze” 70 százaléka.

A megkérdezettek 95 százaléka leggyakrabban már előre eltervezi, mely oldalakat fogja megtekinteni, egyharmaduk pedig egyáltalán nem is kezd el internetezni konkrét elképzelés nélkül. Az egyszerűen csak szörfölni gép elé ülők között kétszer akkora a férfiak aránya (8%), mint a nőké (4%).

A már említett rendszeresen látogatott oldalak számát illetően négynél kevesebb oldalra a megkérdezettek 30 százaléka tér vissza rendszeresen, 5-10 oldalt 38 százalék néz meg, míg 32 százaléka a felhasználóknak tíznél több webszájtnak is állandó látogatója. A férfiak és a nők között is tapasztalunk különbséget: a férfiak tíz százalékkal nagyobb arányban keresnek fel sok (tíznél több) weboldalt rendszeresen, ez a tízszázaléknyi különbözet a nőknél a négy vagy annál kevesebb oldalhoz hűségesek kategóriáját bővíti.

Számos tényező közül a rendszeresen látogatott oldalakat leginkább a következő három tulajdonság miatt keresik fel újra és újra: megbízhatóság, kipróbáltság, megszokás. Ezek mögött a tulajdonságok mögött elmaradtak olyan tényezők, mint a szórakoztatóság vagy a pénzmegtakarítás lehetősége.

Tematikus bontásban a legértékesebbnek tartott oldalak rangsorát a banki honlapok vezetik, mögöttük a vásárlással, majd a nyaralással és az utazással kapcsolatos információkat tartalmazó szájtok sorakoznak. A felmérés szerint mindössze a válaszadók 12 százaléka jelölte be a közszolgálati oldalakat, mint a hétköznapi élethez leginkább fontos területét az internetes tartalomnak.

Ez utóbbi ellenére a válaszadók háromnegyede igennel válaszolt az azt firtató kérdésre, hogy ha létezne egy olyan központi kormányzati oldal (supersite), ahol a kormányzattal kapcsolatos ügyeiket intézhetik, azt használnák-e. Kíváncsian várjuk, hogy a Directgov oldal vajon eléri-e a felhasználók szélesebb rétegét. A Cabinet Office komoly kampányt tervez a szolgáltatás népszerűsítésére, nem utolsó sorban azért, mert a hatalmas költséggel kiépített angol e-kormányzati alkalmazások kihasználtsága jelenleg messze elmarad a várttól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Az internetszolgáltatók pénzt akarnak a tartalomszolgáltatóktól

Az internet használatához és egyes szolgáltatások biztosításához szükséges szolgáltatások finanszírozására az elmúlt hónapban egymást követően több különböző felvetés is napvilágot látott. A felhasználókon kívül fizetnének a levélküldők, a keresők, a nagy sávszélességet igénylő multimédiás tartalmak szolgáltatói.

MTI Tech

Ingyenes a vezeték nélküli internetezés Pécs belvárosában

Ingyenessé vált a vezeték nélküli internetezés Pécs belvárosában. A vezeték nélküli szabad internetezés programjába ma már a világ minden olyan városa belefog, amely lépést akar tartani a modernizációval. Ilyen Pécs is – hangoztatta Kovács Kálmán informatikai miniszter a Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatóján.

MTI Tech

Digitális esélyegyenlőség: havi 40 óra ingyen internet

Az információs társadalom esélyegyenlőségéről tartottak konferenciát Budaörsön. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az EurópaiTeleház Szövetségek Uniója, valamint Budaörs Város Önkormányzatának szervezésében, több mint 25 országból érkezett szakemberek vitatták meg az informatikai eszközökhöz és tudáshoz való hozzáférés akadályait és a segítség lehetőségeit.

hvg.hu Tech

Internetes telefonszolgáltatást indított a Yahoo

A Google első számú riválisa is elindította saját IP-alapú telefonszolgáltatását, amelyet a Yahoo üzenőszoftverjén keresztül érhetnek el a felhasználók, de akár vonalas számokat is hívhatnak vele.

MTI Tech

Továbbra sem lehet interneten telefonálni Kínában

Kína továbbra sem engedélyezi az internetes telefonálást, még 2008-ig nem ad licencet az úgynevezett VoIP bevezetésére - jelentette a Financial Times, egy kínai ágazati illetékesre hivatkozva.

MTI Tech

IHM: minden oktatási intézményben van szélessávú internet

A közlekedési hálózat fejlesztése mellett a legtöbbet az informatika fejlesztésére költötte a kormány az elmúlt négy évben, s az ország valamennyi oktatási intézményében van már szélessávú internet-csatlakozási lehetőség - közölte pénteken Székesfehérváron az informatikai és hírközlési miniszter.

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében