szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy régészekből és antropológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a pakisztáni Mehrgarh mellett kilenc olyan őskori ember maradványára bukkant, akikről biztosan állítható: jártak „fogorvosnál”, s a műtéteket nagy felkészültséggel, pontosan végezték el az őskori szájsebészek.

A csiszolt kőkorszakból, kr.e. 7500 és 9000 közötti időszakból származó őrlőfogakon ugyanis szabályos lyukakat találtak, a szuvas fogakon elvégzett műtéthez kovakőből készült vékony kis szerszámot használtak. A lyukakat több esetben bitumennel tömték be, a fogakat pedig lecsiszolták.

Roberto Macchiarelli, a Poitiers-i Egyetem tanára a Nature című brit tudományos folyóiratban úgy vélekedett, hogy a jelek alapján a beavatkozások minőségi műtétek voltak.

Az Indus mentén a leletek tanúsága szerint igen nagy hagyományai voltak a fogászatnak. „Rendkívüli technológiai tudás volt jelen ebben a régióban, ahol 3000 évvel később a történelem egyik legvirágzóbb civilizációja jött létre”– mondta Jean-Francois Jarrige, a Guimet múzeum igazgatója, az Indus-menti régészeti expedíció vezetője.

Az őskori emberek alighanem azért vetették alá magukat a fájdalmas, még ma is rendkívül kellemetlen műtétnek, mert rettenetesen fájt a foguk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

"Hobbit-turizmus" a floresi ember nyomában

Megindultak az első turisták az indonéziai Liang Bua barlanghoz, alig egy héttel azután, hogy a Nature tudományos folyóirat hírt adott a Flores-szigeten felfedezett ősemberleletről, amely a 18 ezer éve élt, alig egyméteres magasságú "floresi ember" - beceneve szerint a "hobbit" - létezéséről tanúskodik.

Egy intenzíves ápoló is az év 100 legbefolyásosabb embereinek egyike lett

Egy intenzíves ápoló is az év 100 legbefolyásosabb embereinek egyike lett

Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Itt a látványosan megújult Opel Mokka

Itt a látványosan megújult Opel Mokka