szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két összekulcsolt, mumifikálódott kéz a szimbóluma a Magyar Természettudományi Múzeum Rejtélyek, sorsok, múmiák című új időszaki kiállításának, amelynek több mint kétszáz éves leleteit pénteken mutatták be.

A szombattól látogatható tárlat, amelyen az intézmény által őrzött múmiák közül 18 tekinthető meg, valószínűleg a múzeum legmegrendítőbb kiállítása – mondta Vásárhelyi Tamás főigazgató-helyettes.

Zomborka Márta, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója elmondta: a különleges embertani leletegyüttest a váci Fehérek templomának 1994-ben végzett felújítása során találták meg.

A templomtorony alatti kripta zsúfolásig tele volt gazdagon díszített koporsókkal. Ezekből 265 természetes úton mumifikálódott ember maradványait tárták fel, ezek mellett további 35-40 elhunytat találtak a temetkezési helyen. Az emberek mintegy felét temetési ruhába, míg a többit mindennapi viseletének szebb darabjaiba öltöztették.

Zomborka Márta tájékoztatása szerint a koporsókban számos temetkezési kellékre és szakrális tárgyra is (szemfedő, koszorú, selyemszalag, feszület, szentkép, amulett, rózsafüzér) rábukkantak. A tárgyakból, amelyek száma meghaladja a több ezret, 1998-ban kiállítás nyílt Vácott, ahol három múmia ravatalképét is bemutatják – közölte az igazgató.

Pap Ildikó, a budapesti múzeum Embertani Tárának vezetője beszámolt róla, hogy megtalálták a halotti anyakönyveket, és ismernek végrendeleteket is. Az eltemetett emberek több mint 70 százalékának ismert a neve és az életkora. A kegyeleti szempontokra is tekintettel kellett lenniük; ezeket megbeszélték a helyi plébánossal. A szakember rámutatott: szeretnék, ha jelentkeznének a leszármazottak, bizonyos vizsgálatokhoz ez szükséges lenne. Eddig csak egy rokonról van tudomásuk.

A sajtótájékoztatón szóba került: a jelenleg is zajló tudományos vizsgálat során kiderült, hogy az elhunytak nagy része TBC-s volt. Pap Ildikó a fertőzés esélyéről elmondta, hogy nem találtak „problémás” mikroorganizmust. Ennek ellenére a maradványokat nagy energiájú röntgensugárzásnak vetették alá, s az így már biztosan nem fertőző maradványokat, a DNS-vizsgálatokat pedig szigorú feltételek mellett végzik.

Vásárhelyi Tamás elmondta, hogy a tárlat megrendezése a Nemzeti Kulturális Alapprogram 60 milliós támogatása mellett legalább ugyanekkora összeget emésztett fel. (A kulturális tárca tájékoztatása szerint a minisztérium 40 millió forintos támogatást nyújtott.). A tudományos koncepció kidolgozásában 11 különböző intézmény vett részt. A főigazgató-helyettes közölte, hogy az európai rangú tárlatot vándorkiállításként felkínálják külföldre.

A kiállításon a belépőt egy „fénykapu” fogadja, jelezve, hogy a falak mögött titkok rejlenek. Ezután a szimbólumnak választott mumifikálódott, összekulcsolt kéz látható egy megvilágított ablakban; az 1767-ben elhunyt Pencz Jakab keze, az egyetlen, amelyben nem találtak valamilyen tárgyat.

A következő teremrészben koporsó-másolatokkal szemléltetik, milyen helyzetben találták meg a leletegyüttest. A másik oldalon az 1766-ban elhunyt Damiani Terézia eredeti, nyitott koporsója áll, benne az asszony békés arcú múmiájával.

A falon a kriptában találtak névsora olvasható; a feliratok alapján 166 ember volt azonosítható, 99 személy kiléte ismeretlen.

A többnyire nyitott üvegkoporsókat idéző tárlók fölött táblákra írták az elhunyt adatait, a család történetét. A múmiák között van egykori kanonok, pap-tanár, seborvos, tímár és egy szív nélküli apáca is. Egy család négy tagjának „koporsóit” egymás mellé helyezték, míg az anya együtt látható újszülöttjével, szorosan magához ölelve őt.

A tárlat egész berendezése a kriptát idézi, a fehér felületekre gyertyalángot, tüzet, megbontott téglafalat, lépcsősort vetítenek.

A kiállítás utolsó része, a „Tudástár” a maradványokon végzett különböző vizsgálatok eredményeit mutatja be, imitált laboratórium, érintőképernyő, filmanyag, adatsor, leírás segítségével. A november 30-ig megtekinthető kiállításon a látogató multimédiás technika segítségével megismerkedhet a XVIII. századi Magyarország mindennapi életével is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elnézést kért Demszkytől a városházi múmia gyilkosa

Az utolsó szó jogán elnézést kért a főpolgármestertől a Fővárosi Bíróságon az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy megölte főbérlőjét a Főpolgármesteri Hivatal alagsorában. Az áldozat mumifikálódott holttestére még tvalyelőtt bukkantak rá.

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről