szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Harvard egyetem tudósai olyan szupertávcsövet üzemeltek be, amelynek segítségével az idegen civilizációk által kibocsátott fénysugarakat kutatják a világűrben.

A Boston.com weboldal értesülései szerint az amerikai várostól mintegy 30 mérföldre felállított készüléket úgy tervezték, hogy akár egy másodperc milliárdod részénél nem hosszabb ideig kibocsátott fényjelet már érzékelni tudjon, így lehetőség van rá, hogy akár a véletlenül eltévedő sugarakat is befogják.

„Csaknem teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy létezik élet más bolygókon” – nyilatkozta a Boston.com-nak Paul Horowitz, a kísérletet vezető fizikus. „Bár a próbálkozásunkhoz vélhetőleg sok időre lesz szükség, azonban óriási értéke lenne egy esetleges pozitív eredménynek.”

Az emberiség immár öt évtizede kutat szervezett formában a földönkívüli élet után. Számtalan rádióteleszkóp bocsátott ki jeleket az univerzumba, hátha valaki meghallja őket. A Harvard kutatói is hosszú ideig sugároztak adásokat a kozmoszba, amíg a 25 méter átmérőjű antennát le nem törte egy szélvihar.

1997-ben vetődött fel a gondolat, hogy az idegen civilizációk valószínűbb, hogy fényjelekkel üzennének a bolygónknak. A kellően erős fényvillanások ugyanis akár tízezerszer olyan erősek lehetnek, mint a Napból érkező sugarak, emellett akár megfelelő mintába rendezve információkat is továbbíthatnak ezek a jelek.

A földönkívüli élet optikai módszerekkel történő kutatása (OSETI) terén óriási előrelépést jelent az Oak Ridge Observatory területén beüzemelt készülék, ugyanis Horowitz szerint a korábbi eszközök teljesítménye olyan volt, mintha egy szívószálon keresztül vizsgáltuk volna az égboltot, míg az új berendezés egy széles sávot tud letapogatni egyszerre. Kétszáz nap leforgása alatt a teleszkóp a teljes, a Föld északi féltekéjéről látható égboltot meg tudja vizsgálni, százezerszer gyorsabban, mint bármilyen korábbi eszköz.

A teleszkóp közel kétméteres tükrén keresztül beérkező információkat egy az egyetem diákjai által épített számítógép dolgozza fel, amely másodpercenként ezermilliárd bitnyi információt képes elemezni másodpercenként. Ez körülbelül annyi, mint az amerikai kongresszusi könyvtár összes könyvének tartalma.

„A teleszkópban felhasznált technológia a létező legmodernebb eszközökből áll össze” – magyarázta Louis Friedman a készülék építését támogató Planetary Society non-profit szervezet igazgatója.

Horowitz hozzátette, ha egy lézervillanást regisztrálnak, a nyilvános bejelentés előtt hónapoknak kell eltelnie, amíg a tudósok ellenőrzik, hogy valóban idegen civilizáció nyomairól van-e szó.

„Ha sikerül befognunk egy ilyen sugarat, a Föld négy és fél milliárd éve tartó kulturális izolációja érne véget” – lelkendezett a kutató. „Ez alighanem az emberiség történetének egyik legfontosabb felfedezése lehet.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A NASA 2018-ig négy űrhajóst kíván a Holdra juttatni

Az amerikai űrkutatási hivatal holdkutatási programot dolgozott ki és négy űrhajóst a kíván a Holdra küldeni 2018-ig. Előzetes becslések szerint a következő 12 évben az Egyesült Államok holdkutatásra 100 milliárd dollárt költ.

MTI Tech

A Discovery két űrhajósa már szereli az űrállomás új giroszkópját

Megkezdte 48 órán belül második külső űrszerelési munkáját a nyílt világűrben a Nemzetközi Űrállomáson a múlt héten kikötött Discovery amerikai űrrepülőgép hétfős legénysége közül két asztronauta – jelentette a houstoni amerikai és a koroljovi orosz irányítóközpont.

MTI Tech

Öngyógyító burkolatot fejlesztettek az űrhajókhoz

Űrhajók számára öngyógyító burkolóanyagot kísérleteztek ki, amelyben a sérüléskor szétroppanó mikrokapszulákból kifolyó, gyorsan keményedő anyag azonnal eltömi az apró repedéseket és lyukakat. Az ilyen anyagból épített szerkezetek hosszabb ideig üzemben maradhatnak.

Tech

Euro százmilliókat költenek űrkutatásra

Nemzetközi összefogásra és az űrhasznosító rendszerek rendszereire van szükség – hangoztatta Günter Verheugen, az Európa Bizottság alelnöke a Föld és a Világűr Hete címmel hétvégén zárult brüsszeli rendezvénysorozaton.

hvg.hu Tech

Visszatér az űrhajókhoz a NASA

Az űrsikló programot nem sikerült az elvárásoknak megfelelő hatékonysággal újraindítani, ezért az amerikai űrügynökség azt fontolgatja, hogy a jövőben modernizált rakétákra szerelt kapszulákkal oldanák meg az asztronauták és a felszerelések feljuttatását a világűrbe.

MTI/hvg.hu Tech

Az európai űrkutatás újabb nagy dobásai

A Huygens európai űrszonda leszállása a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra ráirányította a figyelmet az Európai Űrügynökség (ESA) egyre sikeresebb tevékenységére a kozmikus piacon. A következő években újabb nagy kalandok kezdődnek.

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje