szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elküldte csütörtökön a Vénusz bolygóról készített első felvételeket az Európai Űrügynökség (ESA) által kifejlesztett első európai űrszonda, a Venus Express.

A Vénusz a Venus Express
űrszondáról nézve. Ötszáz
napig fotózzák
© ESA
A képek két nappal azután érkeztek meg, hogy az űreszköz kedden ráállt a bolygó körül kijelölt keringési pályára. Mint azt Horst Uwe Keller, a Max Planck intézet kutatója, az ESA kameracsapatának tagja a németországi Darmstadtban lévő földi irányítóközpontban elmondta, a – kissé szemcsés – felvételeken kivehető a Vénusz körüli felhők rétegzettsége és egy csigavonal a bolygó déli pólusa körül.

A Vénuszról 200 ezer kilométer távolságból készített képekből a tudósok többet szeretnének megtudni a bolygót körülvevő sűrű légkörről, amelyben fokozott az üvegházhatás. A föllőtt űrszonda hónapokon keresztül gyors ütemben fotózza a Vénusz körüli légkört, a kutatók reményei szerint értékes adatokat szolgáltatva ezzel a felhőképződéssel és a klímaváltozással kapcsolatban.

A legfontosabb kérdés azonban, amelyre választ keresnek, hogy bár a Föld és a Vénusz mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy időben született, egymás mellett vált felnőtté (a két bolygó közötti legrövidebb távolság 41 millió kilométer, a leghosszabb pedig 258 millió kilométer), vagyis egyfajta bolygótestvéreknek tekinthetők, miért alakultak ki mégis a felszínükön, illetve a környezetükben teljesen eltérő körülmények.

Az űreszköz, amelynek tudományos tevékenységét 500 földi, vagyis két vénuszi napra tervezik, pályára állása után még korrekciós manőverek sorozatával alakítja végleges munkapályáját május elejéig, amikor hosszan megnyúlt poláris pályáján 24 óra alatt tesz meg egy fordulatot a bolygó körül 125 millió kilométerre a Földtől. A tudósok arra számítanak, hogy a felvételek képminősége háromszor olyan jó lesz, mint az első képeké.

A Venus Expresst november 9-én egy Szojuz-Fregat orosz hordozórakéta indította útjára a kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtérről, s összesen 400 millió kilométert tett meg ívelt bolygóközi pályáján, míg az égitest közelébe ért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Víz nyomát mutatta ki a Tempel 1-en a Deep Impact űrszonda

Fagyott víz nyomát mutatta ki a Tempel 1 üstökösön a Deep Impact amerikai űrszonda, amely július 4-én csapódott be az égitestbe - közölték az űreszközt irányító szakemberek a Science című tudományos magazin csütörtöki internetes hírportálján.

MTI Tech

Megérkezett a Stardust űrszonda által küldött űrpor a Földre

Sikeresen földet ért ejtőernyővel vasárnap délelőtt a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 11 óra 12 perckor az amerikai Utah állam sivatagos területén a Stardust (Csillagpor) elnevezésű amerikai űrszonda által aznap reggel útnak indított kapszula, amely a Wild-2 üstökösről gyűjtött, rendkívül értékes űranyagmintát hozott a kutatóknak.

Tech

Célegyenesbe érkezett az MRO amerikai űrszonda

Célegyenesbe érkezett a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai űrszonda, amely pénteken kezdi meg fél éve tartó útjának legkockázatosabb szakaszát: Mars körüli pályára áll, hogy éveken át kutassa a vörös bolygó titkait.

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó