szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószinüleg elveszíti kéz-és lábujjait az a húszéves fiatalember, aki egyik résztvevője volt a TGN 1412 munkanevű, sclerosis multiplex, reumatikus gyulladások, illetve leukémia mellékhatásainak kezelésére szánt, még fejlesztés alatt álló készítménnyel folytatott, katasztrofális végű gyógyszerkísérletnek – derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet a szerencsétlen fiú a The News of the World című brit bulvárlapnak adott.

A kísérletet az amerikai Parexel International nevű, gyógyszerpróbákra szakosodott cég szervezte a németországi Würzburgban működő TeGenero gyógyszergyár megbízásából március közepén. A kísérletben résztvevő hat személy már az első adag beadása után borzalmas fájdalmakról panaszkodott, nem sokkal később légzési problémákkal, hányással, eszméletvesztéssel, majd több szervük leállásával kerültek az intenzív osztályra.

A tesztet azonnal beszüntették, a legszerencsétlenebbül járt kísérleti alanynak azonban valószínűleg maradandó testi károsodással kell számolnia. A 20 esztendős Ryan Wilson három héten át feküdt kómában a londoni St. Marks,s kórház intenzív osztályán, leállt a veséje, a szíve és a mája. Amikor végre eszméletre tért, arra kellett rádöbbennie, hogy lábain és kezein az ujjak üszkösek, feketék. Félő, hogy ez a helyzet sokat már nem fog változni, és lehet, hogy amputálni kell őket. Wilsonnak az orvosok szerint még legalább hat hónapot kórházban kell töltenie.

A kutatók meglehetősen tanácstalanok a végzetes kimenetelű kísérlet okait illetően. A szakértők kezdetben arra gyanakodtak, hogy a problémát valamilyen szennyeződés okozhatta, a vizsgálatok során azonban sem a brit hatóságok, sem a szakemberek nem találtak semmiféle szennyező anyagot a TGN 1412 nevű kísérleti vegyületben, és a tesz végrehajtása során sem bukkantak szabálytalanságra.

További vizsgálódások után most arra a véleményre hajlanak, hogy maga a komplex, és viszonylag új biológiai hatóanyag – a monoklonális antitest – okozta a nem várt reakciót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Három dilibogyó a világ 10 legjobban fogyó gyógyszere között

A Forbes magazin közzétette a gyógyszerekről készített toplistáját, amelyből kiderül, hogy az eladási csúcsokon gyomorégés elleni, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, asztma- és skizofrénia elleni, illetve antidepresszáns szerek találhatók. S ez nem is nagyon meglepő.

hvg.hu Gazdaság

Nyolcmilliós bírság gyógyszerreklámért

Nyolcmillió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Abbott Laboratories Magyarország Kft.-re, mert termékeit a fogyasztók megtévesztésére alkalmas összehasonlító reklámmal népszerűsítette.

hvg.hu Plázs

800 millió dollárba kerül egy-egy új gyógyszer fejlesztése

A gyógyszerek költségei, melyekről annyit beszélünk, világszerte csupán 10–20 százalékát teszik ki egészségügyre szánt állami költségvetésnek – derül ki többek között az AstraZeneca vállalati felelősségvállalás (CR) jelentéséből.

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón