szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit és svájci tudósok kimutatták, hogy a naptevékenységnek nincs közvetlen hatása az klímaváltozásra, és ezzel megdöntötték "A nagy globális felmelegedési svindli" című dokumentumfilmben bemutatott elméletet.

A filmben megszólalt neves szakértők állítása szerint az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés teóriája köré egész üzletág épült politikai támogatással, hatalmas kutatási pénzekkel és zsíros állásokkal. A tudományos ellenérveket hangoztató tudósokat az olajipar zsoldosainak bélyegzik, holott a földi klímát az ember megjelenése előtt több százezer évvel is gyors és szélsőséges kilengések jellemezték.

Ennek elsődleges vezérlője a nap tevékenysége. Az elmélet szerint a világűrből érkező részecskékből álló sugárzás hatására a Föld hűlni kezd, mert a részecskék körül a vízpára felhővé sűrűsödik és nem tudnak áthatolni rajta a napsugarak. Amikor viszont a Nap aktívabb, a mágneses ereje is nő, ami blokkolja a kozmikus sugárzást, így kevesebb felhő képződik és a Föld felmelegszik.

Az ember az okozója
© sxc.hu
Részben a Channel 4 brit tévécsatornán márciusban sugárzott dokumentumfilm hatására kezdte vizsgálni a kozmikus sugárzás és a klímaváltozás összefüggését Mike Lockwood, a Rutherford-Appleton Laboratory és Claus Fröhlich, a davosi World Radiation Center munkatársai.

Az űrkutatók egyszerű módszert választottak: egymás mellé tették a sugárzás elmúlt 30-40 év alatt megfigyelt változását és a földi középhőmérséklet alakulását ábrázoló grafikonokat.

Az adatok szerint a sugárzás intenzitása 1975-től kezdve évről-évre gyengült, majd 1985 körül megfordult a trend, az elmélet alapján tehát hűvösebb periódusnak kellet volna kezdődnie. A földi középhőmérséklet ezzel szemben megszakítás nélkül növekvő tendenciát mutat a vizsgált időszakban, és éppen 1985 körül a folyamat jobban felgyorsult, mint az évszázad során bármikor.

A Channel 4 filmjében felvonultatott ábrák csak az 1980 előtti helyzetet mutatták be, "pedig nem lehet az elméletnek ellentmondó adatokat csak úgy figyelmen kívül hagyni" - mondta Lockwood, aki svájci kollegájával végzett vizsgálatáról a brit királyi természettudományi társaság folyóiratában számolt be. "A tanulmány pontot tesz a vita végére" - mondta a tudós.

"Ez a publikáció is alátámasztja, hogy az elmúlt 20-40 évben tapasztalt hőmérséklet-emelkedést nem lehet pusztán a naptevékenységgel magyarázni" - mondta a Leeds-i egyetemen kutató Piers Forster, az ENSZ kormányközi klímabizottságának (IPCC) egyik vezető tudósa. Az IPCC februárban bemutatott jelentése szerint az üvegházhatást keltő gázkibocsátás 13-szor nagyobb mértékben felelős a klímaváltozásért, mint a naptevékenység.

"A kozmikus sugárzásnak kétségtelenül van hatása a felhőképződésre, de csak a tengerek feletti tiszta levegőben, ahol semmi más nincs, ami körül kicsapódhatna a vízpára. Az is lehet, hogy az ipari tömegtermelés kezdete előtt az éghajlatot is képes volt alakítani, de hát már régen nem a pre-indusztriális korban vagyunk" - mondta Forster a BBC brit közszolgálati csatorna honlapján megjelent beszámoló szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A globális felmelegedés gyilkos hatása

Évente hetvenhétezren halnak meg a globális felmelegedés következtében Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, közvetlen vagy közvetett módon - hívta fel a figyelmet kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a témával foglalkozó nemzetközi konferenciát tart július 2-től 5-ig Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

euractiv.hu Tech

Végre kimondták: az ember okozza a globális felmelegedést

Az ENSZ nemzetközi tudósokból álló tudományos testülete szerint „nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység az oka a globális felmelegedésnek. A következtetést abban a legkeményebb figyelmeztetésben tette közzé, amely szerint sürgős cselekvésre van szükség az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentése érdekében.

MTI Tech

21 megapolisz pusztulását okozhatja a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt milliós nagyvárosokat fenyeget árvíz, vagy vízhiány : veszélyben van Sanghaj, London, New York, Tokió és Hong-Kong is - állítja Justin Mundy tekintélyes brit környezetvédelmi szakértő, aki egyben a londoni kormány tanácsadója is.

MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

MTI Tech

Egyre többen halnak bele a globális felmelegedés hatásaiba

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni - olvasható a New Scientist nemzetközi tudományos magazin.

MTI Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

MTI Tech

Mesterséges vulkánkitöréssel küzdene a felmelegedés ellen a NASA

Sok ígéretes elképzeléssel állnak elő a tudósok arra vonatkozóan, hogyan lehetne megfordítani a globális felmelegedés jelenségét - számolt be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, amely jelentést állít össze a klímaváltozással szembeni lehetséges stratégiákról.

MTI Tech

Svindli a felmelegedés-elmélet?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián