szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A légszennyezés is felelős a globális felmelegedésért, legalább olyan mértékben, mint a széndioxid kibocsátása - állítják amerikai kutatók a bajor rádió internetes portálja szerint.

Az atmoszféra felmelegedéséért eddig főleg az üvegházhatást erősítő gázokat, elsősorban a széndioxidot okolták a tudósok. A kaliforniai Scripps Intézet kutatói az Ázsia déli részét beborító piszkos-barna felhőket vizsgálták. Ezek főleg az illegális erdőégetés nyomán keletkeznek. A tudósok tavaly márciusban 3 távirányított robotrepülőgépet indítottak az Indiai óceán fölé, ahol a száraz időszakban összegyűlnek a szennyezett légtömegek.

A napsugárzás hatását és az aeroszolok koncentrációját vizsgálva megállapították, hogy a hónap első felében ez csekély volt, a második felében viszont jelentősen emelkedett, az atmoszféra alsó rétegének hőmérséklete pedig 50 százalékkal nőtt. Ez elsősorban a levegőben lévő koromszemcsék miatt történt, mondják a kutatók.

Ez a vizsgálati eredmény ellentmond a korábbi feltételezéseknek, amelyek szerint az aeroszoloknak hűtő hatásuk van. A tudósok úgy gondolták, hogy a levegőben úszó szemcsék a napsugarakat részben visszaverik a világűrbe. A fekete koromszemcsék azonban elnyelik a sugarak egy részét, aminek az a hatása, hogy 1950 óta az atmoszféra alsó részében melegebb van, mint a felső régiókban. Ez lehet a magyarázat a Himalája magasabb részein lévő gleccserek gyors olvadására is, állítják a kutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kelet-Európa a klímaváltozás tagadásának melegágya

A világ több mint kétharmadát foglalkoztatja a klímaváltozás kérdése, közülük is a brazilok, a spanyolok az ausztrálok és a dél-afrikaiak aggódnak miatta leginkább – derült ki a Synovate nemzetközi piackutató ügynökség és a BBC World első közös, globális közvélemény-kutatásából.

MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

MTI Tech

Klímaváltozás: nedves telek, forró nyarak

Klímakutatók nedves teleket és forró nyarakat jósolnak Németország számára. A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint az elmúlt száz évben 0,8 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az országban.

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit