szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Föld 6 milliárd lakóját készül lajstromba venni egy amerikai cég egy új keresőprogram segítségével - ez a legújabb, a magánélet kisajátításának kockázatával járó internetes kísérlet. "A Google segítségével bármire rákereshetünk és webdokumentumokat kapunk. Mi csak a személyekről szolgáltatunk adatokat" - mondta Jay Bhatti, a Spock.com egyik alapítója.

A Star Trek sorozatból kölcsönvett elnevezés egy új keresőprogramot takar, amelyet 2006 óta fejlesztenek a kaliforniai Redwood Cityben, és amelyet augusztus közepén indítanak el hivatalosan. A program kísérleti változata máris több százmillió ember adatait tartalmazza.

"Több száz honlapról listázunk ki adatokat, elsősorban az olyan közösségi portálokról, mint a Linked In, MySpace, Friendster és Bebo, tovább az olyan általános portálokról, mint a Wikipedia" - teszi hozzá Bhatti.

A Spock nem az egyetlen, személyes adatokra szakosodott keresőprogram: a Wink és a Zoominfo már 200 ezer, illetve 37 ezer profilt tartalmaz. A személyes adatok iránti érdeklődésnek köszönhetően a Spocknak sikerült 7 millió dollárt összeszednie az induláshoz. A portál egyelőre ingyenes, reklámokból finanszírozzák majd. A Spock arra is számít, hogy a felhasználók maguk is kiegészítik az adatbázist. 

"Az automatikus listázási módszerrel nem tudunk minden begyűjtött adatot kezelni, a felhasználók segítenek kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat" - fejti ki Jay Bhatti. Ennek viszont megvan az a kockázata, hogy hamis információkat visznek be a rendszerbe, amely így hitelét veszti. A megadott profilt azonban egy igen szigorú eljárásnak kell megelőznie, amely révén biztosítani lehet, hogy ne kerüljenek a rendszerbe valótlan információk - mondja a Spock alapítója.

"Ezen túlmenően egy szintrendszert vezettünk be, amely bizonyos jogokat biztosít a felhasználóknak. Ha rosszul viselkedik a portálon, vagy az ön által feltett tartalmat más felhasználók visszavonnak, csökkent a szintje és felfüggeszthető lesz a hozzáférés is" - mondja Bhatti.

Minden felhasználó kérheti majd, hogy a rá vonatkozó tartalmat vonják vissza, és ugyanakkor mindegyik hozzáférhet a forrásokhoz. Az új keresőprogram mégis felvet bizonyos kérdéseket az internetfelhasználók jogvédő szervezetei részéről.

Az internetezők támadásként érzékelhetik, hogy ily módon szerzett információkat látnak, főként, ha azok nem a saját jószántukból kerülnek fel így a világhálóra - véli Derek Slater, az Electronic Frontier Foundation munkatársa.

Mindezek ellenére a Spocknak, a Zoominfonak vagy a Winknek jogában áll szabadon közölni a nyilvános webtárhelyekről nyert adatokat - ismeri el Slater. Az amerikai jog szerint a keresőprogramok információtovábbító harmadik félnek minősülnek, amelyeket nem lehet felelősségre vonni az általuk közölt tartalom miatt.

Az internetezőknek azonban számolniuk kell azzal, hogy a potenciális munkáltatójuk immár nemcsak azokat a szakmai képességeiket látja, amelyekkel az álláskereső portálokon magukat dicsérik, hanem azokat az anekdotikusabb információkat is, amelyeket ők maguk csak MySpace-ismerőseiknek szántak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!