szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két régész felfedezte az írek ősi serfőzdéjét, és bizonyításképpen sört is készítettek a helyen.

A két régész azzal a feltevéssel állt elő, hogy a Fulach fladh nevű bronzkori ír építmény, amely az általános vélemény szerint sütő-főző hely volt, valójában serfőzdeként működött. Szerintük Írországban a sörfőzés hagyománya i. e. 2500-ig nyúlik vissza - olvasható a BBC News honlapján.

Az ötlet egyébként egy átdorbézolt éjszaka után, a reggeli másnaposság állapotában vetődött fel az egyik régészben, amikor azon tűnődött, hogy a tudatmódosító módszerek egyidősek az emberiséggel.

A helyszínen aztán három óra kemény munkával és három nap várakozással, amíg az érés végbement, már kész is volt a frissítő nedű, amelyről serfőző szakemberek is elismerően nyilatkoztak. Háromszáz liter vízből 110 liter sört sikerült előállítania a két régésznek. A kutatók a sikeren felbuzdulva Európában is körutat tettek hasonló ősi serfőzők felkutatására és az ősi módszer tökéletesítésére. A két régész a kutatásról az Archaeology Ireland című szaklapban számolt be.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

Vodka helyett sörfüggők az ukránok

Ukrajnában immár nem érvényes az egykori tréfás szovjet mondás, amely szerint "vodka nélkül a sör ablakon kidobott pénz". Az elmúlt tíz év során tízszeresére nőtt a sörfüggő alkoholisták száma.

MTI Itthon

Magyar sörivó rekord született az EFOTT-on

Magyarországon először regisztráltak sörivásban rekordot, az eredmény pénteken született Debrecenben a Vekeri-tó partján, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) és a leggyorsabb sörivók arra vállalkoztak, hogy százon sörváltó versenyben Guinness-rekordot állítanak fel.

Kovács Gábor Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.

MTI Gazdaság

A melegben rákaptak a románok a sörre

Húsz százalékkal nőtt a román sörpiac 2007 első hat hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A szerdai román média a román sörgyártók egyesületének adataira hivatkozva közölte, hogy az országban az első hat hónap alatt több mint 10 millió hektoliter sör fogyott el, ami húsz százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

MTI Gazdaság

Kína felfedezte magának a sört

Az egyik brit piackutató társaság tanulmánya szerint az üdítőitalok fogyasztásának növekedése szinte megállíthatatlannak tűnik, akárcsak a különféle vizeké. Az elkövetkező hat évben 18 százalékkal nőhet a kereskedelemben kapható különféle innivalók gyártása és eladása.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.

Vétek György Gasztro

Itt a gyümölcs(sör)szezon!

Sokan esküsznek rá, hogy kánikulában nincs jobb mint egy pofa hideg sör. Fatális tévedés. Nagy melegben a sör túlságosan „tömény”. Akkor már inkább egy laza fröccs. De az igazi a gyümölcssör!