szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kutatni kívánt gejzírfelhő kárt tehet a Cassini űrszondában, amely 2008 márciusában csaknem hatszor olyan közel repül a Szaturnusz holdjához, mint 2005-ben.

A Szaturnusz körül keringő amerikai űrszondával eredetileg nem terveztek ilyen közeli manővert, de az Enceladuson 2005-ben felfedezett jeges gejzírek (vagy ahogy költőien elnevezték: "tigriscsíkok") tanulmányozása annyira csábító, hogy a program vezetői vállalják a kockázatot.
 
A Cassini mintegy harminc kilométerre fogja megközelíteni az Enceladus déli pólusát, és annak kockázata, hogy a gejzírekből származó apró jég- és űrporszemcsék kárt tehetnek az űrszondában, a számítások szerint egy az ötszázhoz.
 
A kutatók szerint a gejzírből kilövellő anyag kilencven százaléka vízjégkristályokból áll, de ammónia és metán is lehet benne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!