szerző:
techline.hu

A CityScout használói már egy egyszerűbb mobiltelefon segítségével is...

A CityScout használói már egy egyszerűbb mobiltelefon segítségével is virtuális címkéket, üzeneteket helyezhetnek el a város tetszőleges pontján, s üzeneteiket, javaslataikat bárki elolvashatja. A kezdeményezés további sorsát feltehetően a mobil internet térnyerése határozza majd meg.
Kezdetben még nem lesz teljes értékű a szolgáltatás: az első lépcsőben néhány interaktív online térkép adatait láthatják majd a felhasználók (például a geospace.hu-t). Persze a program arra is képes, hogy megmutassa, hol tartózkodik éppen a programot futtató mobilozó. A második lépcsőben érkezik majd a CityScout által fejlesztett saját adatbázis, amelyen a felhasználók létrehozhatják saját layereiket (rétegeiket), és lesznek közösségi rétegek is, amelyeken mindenki megoszthatja a véleményét a különböző éttermekről, mozikról vagy bármiről, amiről érdemes. A címkéket pontosan az adott „intézmény" helyére lehet illeszteni.
A CityScoutot Bácsi László fejleszti, az ötlet egy egyetemi házi feladatból nőtte ki magát projektté, a nemrég formálódott informatikai boszorkánykonyha, a Kitchen Budapest támogatásával.

Egy ilyen jellegű alkalmazásnak eddig sem volt semmilyen akadálya, elég hozzá egy online térkép, egy internet kapcsolat felvételére alkalmas telefon vagy notebook és egy GPS. A baj csak az, hogy ezekkel az eszközökkel viszonylag kevesen rendelkeznek, nemhogy olyan mobiltelefonnal, amelyik egyetlen készülékben egyesítené ezeket a funkciókat. Ahhoz pedig azért meglehetősen elszántnak kell lenni, hogy csupán embertársai önzetlen segítségére vagy térképböngészésre valaki ennyi kacatot magával hordjon (meg megvegyen). A programnak pedig csak akkor van értelme, ha sokan tudják használni.
Mivel egyelőre nem valószínű, hogy az elérhető árú mobilokba GPS-t építenek, a helymeghatározásra valamilyen más megoldást kellett kieszelni. Helymeghatározásra persze nincsen feltétlenül szükség, hiszen a véleményeit, információit feltöltő felhasználó ugyanúgy megkeresheti magát a térképen, mint az, aki csak böngészik, de mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb, ha nem kell kutatni, és a program rögtön odaugrasztja a térképet, ahol vagyunk. És persze a tájékozódáshoz sem utolsó segítség ez a funkció. Egyszóval jól jön a helymeghatározás, de GPS nélkül hogyan? A legkézenfekvőbb megoldás a mobiltelefonos hálózat celláinak használata. A város sűrűbben lakott részein akár 100 méteres pontossággal meghatározható a mobiltelefon helyzete – és ezt használja ki a CityScout is. Legalább ennyi előnyünk legyen abból, hogy a mobiltársaságok mindig tudják, hogy hol vagyunk!

Élvezhető sebességgel
Az adatokat azonban fel is kell tölteni valahogyan, és egy ilyen szintű alkalmazáshoz sajnos nem elég a wap, ami amúgy is pillanatok alatt az ember agyára megy. A programot lehet használni GPRS-szel is, de az élvezhető sebességhez elkél a 3G vagy a 3,5 G, azaz a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Ezek a szolgáltatások ma már nem számítanak akkora luxusnak,  mint a  GPS-es  mobiltelefon, sőt  úgy néz ki, a mobil internet a jövőben akár a wifi technológiát is bekebelezheti. A 3G lassan már a középkategóriában is alapkövetelmény, a netes előfizetés az, amit nem fognak elsöprő mennyiségben választani. Sajnos ez komolyan leszűkíti a potenciális felhasználók körét, de reméljük, lesz annyi mobilos, hogy feltöltse a várost információval. 
Minthogy dinamikusan frissülő tartalomról van szó, a program felhasználási területeinek csak a fantázia szabhat határt. A program kezelése egyszerű, csak fel kell pattanni a netre, telepíteni kell az alkalmazást, be kell jelentkezni, és már mehet is a keresgélés vagy később a címkézgetés. A Google Maps-hez és a Google Earth-höz hasonlóan itt is lehet majd a layerek között válogatni (mozik, éttermek és a többi), de a netkapcsolat helymegjelölésre is használható: itt van a boltom, vagy akár megmutathatom, hol vagyok éppen most, véleményt nyilváníthatok különböző vendéglátóipari egységekről, megmutathatom, hol van útlezárás. Komoly reklámlehetőségek is rejlenek a programban, az üzleti jellegű bejegyzésekért nyilván fizetni kell majd, és így új virtuális reklámtér alakulhat ki. 

Kezdetben csupán egy Budapestre optimalizált információs térképről lesz szó, amely önmagában még nem akkora durranás, a második lépcsőben érkező saját fejlesztésű, bárki által szerkeszthető adatbázis azonban jó eséllyel válhat olyan programmá, amelyet mindennap használunk. Akárcsak a többi webkettes alkalmazásnál, itt is egy bizonyos számú rendszeres és lelkes felhasználó meghódítása után lehet csak sikeres a szolgáltatás, addig néhány telefonmániákus hobbija lesz csupán. A szűk keresztmetszetet egyértelműen az internetkapcsolat ára jelenti, mert az biztos, hogy csak a CityScout kedvéért senki sem fog havi több ezer forintot beruházni a mobil internetbe. Éppen ezért úgy tűnik, az alkalmazás sikere vagy bukása a mobil internet áttörésétől függ.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Heccből kővel dobálta az autósokat

Heccből kővel dobálta az autósokat

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Megszűnhet a Magyar Krónika

Megszűnhet a Magyar Krónika

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Mikor jelenik meg végre tényleg a "jövő mobilja"?

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül

"Nem kell irigykedni! Dolgozni kell!" - A felcsúti tónak és szigetnek mindenki örül