szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A le- és feltöltés valódi maximális sebességét általában...

A le- és feltöltés valódi maximális sebességét általában nehéz megmérni, mert a legtöbbször a küldő-, illetve a fogadó oldalon szűk a keresztmetszet. Az InternetFrog http://www.internetfrog.com/mypc/speedtest oldalain sok más hálózati információs szolgáltatás mellett egy sebességmérőt is találunk. A Java alkalmazás rövid adatforgalom után grafikonon és táblázatban mutatja meg, milyen sebes az internetünk, és hogy hol helyezkedik el a kapott mérési eredmény a különböző csatlakozások átlagos értékei között. Ahogy az minden kísérlet esetében igaz, egy mérés, nem mérés, így érdemes többször lefuttatni az alkalmazást, és átlagolni a kapott eredményeket. 

Nyomon követhetjük, hogyan változott a sávszélességünk az utóbbi időben

Az elérhető sebesség természetesen attól is függ, hogy melyik távoli szerverről töltünk le. Ennél a tesztnél ezt sajnos nem lehet változtatni, ezért érdemes egy másik sebességmérőt is kipróbálni. A sebességmérő itt szó szerint értendő, mert a méréseket és az eredményeket roppant látványos grafikus felületen keresztül érhetjük el.

Az országok közül Japánban a legnagyobb az átlagos sávszélesség

A www.speedtest.net oldalon megjelenő világtérképen azt is láthatjuk, hogy hol vannak azok a szerverek, amelyekhez csatlakozva mérhetjük a le- és feltöltési sebességünket. A program automatikusan ajánlja a saját szolgáltatónkhoz legközelebb található szervert, s várhatóan akkor tudjuk a legmagasabb sebességeket elérni, ha ehhez csatlakozunk. Szerencsére magyarországi szervet is található a rendszerben. Azt is érdemes megnézni, hogyan alakul a saját szolgáltatónk által megadott névleges átviteli sebesség, ha egy amerikai vagy egy ázsiai szerverhez csatlakozunk. Az eredményeket autókban található sebességmérőhöz hasonló animált képről olvashatjuk le, és ezeket a saját IP-címünk alapján tárolhatjuk is. Így visszamenőleg meg tudjuk nézni, hogyan alakultak a valóságban a szolgáltatónk által bejelentett sebességnövekedések. 

Másokkal is megoszthatjuk mérési eredményeinket

A mért sávszélességeket mások eredményeivel is is összehasonlíthatjuk, így azt is láthatjuk, hol helyezkedik el az internetes világban saját kapcsolatunk sebessége. Az oldal által gyűjtött mérési adatokat sok szempont szerint csoportosíthatjuk és lekérdezhetjük. A számadatok mellett grafikonokon is megjeleníthetjük, melyek a világ leggyorsabb kapcsolataival rendelkező országai, régiói, és melyik nagy nemzetközi internetszolgáltatók nyújtják a valóban leggyorsabb hozzáférést.

A grafikon segítségével könnyű más hálózati kapcsolatokhoz viszonyítani a saját sebességünket


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda