szerző:
techline.hu

A mind nagyobb mennyiségű információ befogadásához a megszokott olvasási...

A mind nagyobb mennyiségű információ befogadásához a megszokott olvasási sebesség már kevés. Ráadásul, főleg az internetes oldalaknál, első pillantásra gyakran csak annyit kell eldöntenünk, tartalmazza-e a keresett információt, és ha igen, hol. Éppen az ilyen információszerzést könnyítheti meg a gyorsolvasás. Tévedés azt hinni, hogy aki elvégez egy gyorsolvasási tanfolyamot vagy más forrásokból sajátítja el a módszert, az fele vagy harmadannyi idő alatt fogja elolvasni a Háború és békét vagy az Egri csillagokat. Ez az olvasási módszer kifejezetten arra jó, hogy egy adott oldalról, legyen az nyomtatott vagy online, átfogó képet kapjunk, és ezt a szinte lefényképezett képet az agyunk a háttérben feldolgozza, és kiszűrje belőle  a számunkra lényeges információkat.

Magyar szövegekkel is fejleszthetjük olvasási képességünket

Az olvasás gyorsítására már sok módszert kidolgoztak, könyvek tucatjai foglalkoznak a témával, de könnyen találhatunk pár napos tanfolyamokat is. Aki úgy gondolja, hogy a naponta elébe kerülő szöveges információkat már nem képes a hagyományos olvasással feldogozni, tehet egy érdekes és ingyenes kísérletet arra, hogy érdemes-e behatóbban is foglalkoznia ezzel a technikával. Egy kísérleti weboldalon, a Zap Readeren (www.zapreader.com/) ingyen fejleszthetjük az olvasási képességeinket. A weboldal megfelelő mezőjébe tetszőleges szöveget bemásolhatunk, amit azután az ott futó alkalmazás szavanként, a beállított sebességnek megfelelően jelenít meg a képernyőn. Az ismertető szerint, rendszeres gyakorlással, akár háromszorosára is növelhetjük olvasási sebességünket. Az alap beállítás percenként 300 szót jelenít meg. Első próbálkozáskor ezt az értéket addig csökkenthetjük, amíg már képesek vagyunk minden szót felismerni, idővel azután folyamatosan növelhetjük ezt a sebességet. A gyorsolvasás fejlesztő tökéletes működik magyar szövegekkel is, így nem okoz gondot, ha ékezetes karakterekkel tarkított szövegen szeretnénk fejleszteni olvasási sebességünket. 

Fokozatosan növelhetjük a percenként megjelenő szavak számát

A módszer igen népszerű, így egyre több weboldalon találkozhatunk a „Zap Read This!” gombbal. Például a WordPress, Blogger és TypePad blogokhoz is tudunk ilyen gyorsolvasást lehetővé tevő gombot illeszteni. Aki pedig Firefox böngészőt használ, telepíthet hozzá Greasmonkey kiegészítőt, amellyel a Yahoo! Mail, a Bloglines, a BibleGateway és a Wikipedia oldalait tudjuk gyorsan átfutni. Továbbá fejlesztés alatt van két olyan plugin, amelyekkel, egy kis gyakorlás után, Outlook és Word dokumentumokat tudunk a szokásosnál gyorsabban értelmezni.   

A Wikipedia szócikkeit is pillanatok alatt áttekinthetjük s értelmezhetjük


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Ebben élen járunk az unióban: hullanak a magyarok fogai

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Németországban készül a jövő tehervonata, 400 km/órával suhanhat

Németországban készül a jövő tehervonata, 400 km/órával suhanhat