szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ötven éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada a Földről a globális felmelegedés, az északi sarki jégtakaró vékonyodása következtében.

Az amerikai Földtani Szemlében megjelent friss tanulmány szerint a jegesmedvék – a legnagyobb szárazföldi ragadozók – nagyjából a század közepére el fogják veszíteni életterük 42 százalékát, amely a nyári időszakban fennmaradásukhoz, a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.

A szaklap amerikai és kanadai kutatók közös vizsgálatának eredményét ismertette: három jegesmedve csoport életét, az északi sarki jégtakarótól való függésüket derítették fel. Bebizonyosodott, hogy a fehér bundájú ragadozók elsődleges táplálékukat, a fókákat alapvetően a jégtáblákon vadásszák le.

Amennyiben a sarki jégtakaró az előrelátható ütemben fog olvadni, a nagy testű emlősök teljesen eltűnnek Alaszkából. A megfogyatkozott populáció Kanada északi sarki szigetvilágába és a Grönlandtól északra fekvő szigetekre fognak visszaszorulni.

A tudósok azt remélik, hogy a jegesmedve felkerül az Egyesült Államokban a veszélyeztetett állatok listájára, erről várhatóan januárban születik döntés. Feltételezések szerint 20-25 ezer jegesmedve él az északi sarkvidéken; az állomány fennmaradását a felmelegedésen kívül a légszennyezés, a vadászat, sőt még a turizmus is veszélyezteti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A piszkos felhők is fokozzák a felmelegedést

A légszennyezés is felelős a globális felmelegedésért, legalább olyan mértékben, mint a széndioxid kibocsátása - állítják amerikai kutatók a bajor rádió internetes portálja szerint.

MTI Tech

Műanyag űrfóliával védekeznének a globális felmelegedés ellen

Műanyag fóliával akarja megvédeni a Földet a túlzott felmelegedéstől egy amerikai űrhajós. Roger Angel a wissenschaft.de tudományos portál szerint végszükség esetére olyan tervet dolgozott ki, ami látszólag már a fantázia birodalmába tartozik. Az asztronauta úgy véli, hogy ha a felmelegedés bolygónkon elkéri a kritikus pontot, akkor 10 év alatt 20 millió rakétát kell felbocsátani a világűrbe, 5 percenkénti indítással, húsz különböző kilövőállomásról.

MTI Tech

Svindli a felmelegedés-elmélet?

Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés elmélete köré mára hatalmas pénzekkel operáló, semmilyen tudományos ellenérvre nem hallgató iparág épült ki, amelynek lététől állások százezrei függnek, és amelynek képviselői éppen ezért igen erőszakosan lépnek fel az ellenvéleményükhöz ragaszkodókkal szemben - legalábbis ez hangzott el az egyik brit kereskedelmi tévé neves szakértőket felvonultató dokumentumfilmjében.

MTI Tech

Mégsem szélhámosság a felmelegedés-elmélet

Brit és svájci tudósok kimutatták, hogy a naptevékenységnek nincs közvetlen hatása az klímaváltozásra, és ezzel megdöntötték "A nagy globális felmelegedési svindli" című dokumentumfilmben bemutatott elméletet.

MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

MTI Tech

Mesterséges vulkánkitöréssel küzdene a felmelegedés ellen a NASA

Sok ígéretes elképzeléssel állnak elő a tudósok arra vonatkozóan, hogyan lehetne megfordítani a globális felmelegedés jelenségét - számolt be az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, amely jelentést állít össze a klímaváltozással szembeni lehetséges stratégiákról.

MTI Tech

Egyre többen halnak bele a globális felmelegedés hatásaiba

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni - olvasható a New Scientist nemzetközi tudományos magazin.

MTI Shake

Kiszáradhat a Duna a globális felmelegedés miatt

A világ számos nagy folyama, köztük a Duna is, kiszáradhat a globális felmelegedés és a gátépítések következtében - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Víz Világnapja előtt két nappal, kedden közzétett jelentésében.

MTI Világ

A globális felmelegedés gyilkos hatása

Évente hetvenhétezren halnak meg a globális felmelegedés következtében Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, közvetlen vagy közvetett módon - hívta fel a figyelmet kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely a témával foglalkozó nemzetközi konferenciát tart július 2-től 5-ig Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát