szerző:
techline.hu

Ha a legkorszerűbb adatelemző eszközöket szeretnénk ingyen használni, vagy társadalmi...

Ha a legkorszerűbb adatelemző eszközöket szeretnénk ingyen használni, vagy társadalmi, politikai jelenségeket feltáró diagramokról vitatkoznánk, irány az IBM Many Eyes webhelye. Az adatok, adatsorok érzékletes megjelenítése régi probléma, és nem csak az üzleti életben, ahol a hatásos adatvizualizáció akár fontos tárgyalások sikeréről dönthet, hanem a tudományos kutatásban is, ahol nélkülözhetetlen segítséget nyújt a számok mögött rejtőző összefüggések feltárásában.
Manapság már számos eszköz létezik, amellyel jóval látványosabb ábrákat, grafikonokat készíthetünk az Excel hagyományos, de – valljuk be – meglehetősen kispályás oszlop- és tortadiagramjainál. Ezek a szoftverek azonban vagy drágák, mint például a trendelemzésre és üzleti adatvizualizációra kihegyezett Spitfire, vagy korlátozott képességűek, mint a Google Gapmindere, amellyel csupán az ENSZ statisztikáit tudjuk úgy-ahogy megjeleníteni. Ezért azután igazi unikumnak számít az IBM nemrég beindított webhelye, ahol a legkorszerűbb eszközökkel, ingyen tudjuk látványos formába önteni az adatainkat. A hely neve Many Eyes, és az IBM Vizuális Kommunikációs Laboratóriumának fejlesztési eredményeit adja közre, roppant felhasználóbarát módon. Nagy előnye, hogy nemcsak előre el elkészített adathalmazokat ábrázolhatunk vele, hanem saját adatsorainkat is kivesézhetjük.

Rengeteg adat, grafikonokba öltöztetve

Az IBM angol nyelvű, animációkkal kísért betanító kalauzt mellékel a szolgáltatásához: ez aprólékosan elmagyarázza a feltöltés technikáját, és a sokfajta vizualizációs eszköz használatát, amelyekkel remek kis diagramokat készíthetünk. Megválaszthatjuk az ábrázolás módját, és a lenyíló listákban különböző rendezési szempontokat bújtathatunk el, amelyeken kattintva a grafikon dinamikusan átalakul. Az adatsorok feldolgozását fejlett algoritmusok végzik, a vizualizációs eszközök kezelése azonban egyáltalán nem bonyolult, majdhogynem játéknak tűnik, és a végeredmény elképesztően professzionális hatású. 

A webkettő felé
A hely olyan eszközkészletet kínál, amelyhez foghatót az internet ingyenes tartományában nemigen találunk. De persze nem csak ez adja a különlegességét. Az IBM nem egyszerűen egy adatvizualizációs szolgáltatást kívánt beindítani, hanem egy olyan közösségi helyet, ahol a felhasználók által készített adatvizualizációk közzétehetők és szabadon megvitathatók.
A feltöltött vizualizációk között témakörök szerint tallózhatunk: a teniszstatisztikáktól az iraki háborún át az írek névadási szokásáig számos érdekes téma szerepel a menüben. Igazi ínyencséget jelentenek például a szövegelemzések. Egy hazai felhasználó például vezető politikusaink néhány beszédét töltötte fel, és a szövegekből olyan szótáblát generált a Many Eyes-szal, ahol a szavak előfordulásuk gyakoriságával arányos méretben jelennek meg -- így szinte kiugranak a szövegből a politikusok „vezérhangyái”. Egy amerikai felhasználó pedig azt vizsgálta, hogy milyen gyakran fordulnak elő egymás mellett az Új Szövetségben a különböző nevek. Az eredményt hálózati diagramon ábrázolta: s az ábra lényegében kirajzolta Jézus és tanítványai szociális hálóját.
A vizualizációk egyébként beépíthetők blogokba, saját weboldalakba, és a tapasztalatok szerint egyre több internetező él is ezzel a lehetőséggel. Az eszközök egyszerű kezelhetősége és a hely közösségi jellege aktivizáló hatású: a Many Eyes-szal bárki kielemezheti az őt izgató adathalmazokat, és olyan összefüggésekre deríthet fényt, amelyek mások figyelmét eddig elkerülték.  Nos, ha valamiről, hát éppen erről szól a webkettő!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

Napi abszurd: több tucat embernek nem sikerült bekötnie a cipőjét, mert nem működött a szoftver

Napi abszurd: több tucat embernek nem sikerült bekötnie a cipőjét, mert nem működött a szoftver

Harry herceg keresztapa lett

Harry herceg keresztapa lett

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról