szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírusok elleni védekezés elhanyagolásától kezdve a biztonsági másolatkészítés elmulasztásáig, még a legtapasztaltabb PC-felhasználónak is lehetnek kockázatos vagy felelőtlen használati szokásai. Alább felsoroljuk a leggyakoribb – és egyben legveszélyesebb – hibákat.

Az adatok és a számítógép megfelelő védelméről
csak kevesen gondoskodnak
© sxc.hu
1. A vírusvédelem frissítésének elmulasztása
Szinte minden PC-felhasználó tisztában van a vírusok elleni védekezés fontosságával. Ám ez még nem elég: a hatásos védelemhez rendszeresen frissíteni kell a programot.

A legtöbb vírusvédelmi csomag egy év ingyenes frissítést tartalmaz, de ezután a felhasználónak előfizetést kell vásárolnia, vagy törölnie kell a szoftvert, és telepíteni a következő évi változatot. A legújabb internetes fenyegetések elleni védekezés egyik legegyszerűbb módja az előfizetést automatikusan megújító vírusellenőrző szoftver használata.

2. Nem biztonságos anyagok letöltése
Gondolja meg kétszer, mielőtt zenét vagy filmet tölt le valamilyen webhelyről – a peer-to-peer fájlmegosztók gyakran tartalmaznak férgeket és vírusokat.

Szintén járjon el körültekintően ingyenes segédprogamok, képernyővédők, játékok stb. használata esetén. Ezek az anyagok gyakran kémszoftvert vagy más kártékony programot telepítenek a PC-re. Ennek megelőzéséhez nézzen utána a telepíteni kívánt programnak, és ügyeljen rá, hogy a telepítés megkezdése előtt frissítse kémprogram-ellenőrző szoftverét.

3. A tápellátás védelmének elmulasztása
Már egyetlen rövid ideig tartó túlfeszültség vagy feszültségcsúcs is súlyosan károsíthatja vagy végleg tönkreteheti a PC-t. A túlfeszültségvédő a felesleges feszültséget az aljzat földkábelébe vezetve védi a berendezéseket.

A villámcsapással járó több millió volttal szemben viszont még a legjobb túlfeszültségvédő sem képes megóvni a gépet. Vihar esetén a védekezés legjobb módja, ha kihúzza a számítógép kábelét az aljzatból.

Vállalkozásoknál a szünetmentes tápegység a teljes áramszünettől kezdve a feszültségingadozásig, az áramszolgáltatás mindenféle zavara ellen védelmet nyújt.

4.A biztonsági másolatkészítés elmulasztása
Ez a PC-felhasználók legkockázatosabb, mégis valószínűleg a leggyakrabban előforduló káros szokása. Hogyan lehet elkerülni ezt a gyakori hibát?

CD-R/RW lemezre írással: ma már a legtöbb PC-n van CD-író. Egy lemezen akár 700 MB adat is elfér, és később is egyszerűen hozzá lehet férni az elmentett adatokhoz. Mindkét adathordozó-típus 10 cent/gigabájt alatti áron beszerezhető. DVD-író esetében még nagyobb mennyiségű adatot (4,7 GB) archiválhatunk egyszerre

Flash-meghajtó használatával: Az USB-memória néven is ismert kisméretű, hordozható eszközök a számítógép USB-portjához csatlakoztathatók, és tökéletes megoldást jelentenek kis adatmennyiség gyors tárolására (kapacitásuk 32 MB-tól 4 GB-ig terjed).

Külső merevlemez-meghajtók használatával: az árak csökkenésével egyre több céges és magánfelhasználó alkalmaz külső meghajtókat a biztonsági mentéshez. Ezek egy gigabájtra jutó költsége nem éri el az 50 centet.

FTP-szerverre küldéssel: Egyszerű megoldás, ha az adatokat FTP protokollon keresztül, védett környezetben működő, biztonságos szerverre töltik fel. Különböző online adatfarmok léteznek, és ezek némelyike ingyenes adattárolási lehetőséget is nyújt. A kis- és középvállalatoknak érdemes fontolóra venniük a fejlettebb, automatikus mentési rendszer bevezetését.

5. Az operációs rendszer-frissítések telepítésének elmulasztása
Csak a legújabb biztonsági patchek és szervizcsomagok birtokában tudja megvédeni PC-jét a biztonsági fenyegetésekkel, résekkel szemben és támogatni az optimális funkcionalitást. Tehát kapcsolja be az automatikus frissítést, vagy töltse le manuálisan a frissítéseket!

6. Az e-mail mellékletek nem rendeltetésszerű használata
A nagyméretű fájlok (pl. videók vagy fotók) küldése ronthatja a levelezőszerver teljesítményét és nagy sávszélességet és tárkapacitást emészt fel. Egyszerű megoldás: nagyobb méretű fájlok esetén az adatok tömörítése jelentősen lerövidíti az átviteli időt és megnöveli a rendelkezésre álló sávszélességet és lemezkapacitást. Léteznek különböző, nagyméretű fájlok küldésére szakosodott oldalak is, ezeken az e-mailnél gyorsabban és biztonságosabban küldhetőek az anyagok.

Az e-mail mellékletek megnyitásakor soha ne felejtse először ellenőrizni, hogy biztonságos, vírustól mentes-e a csatolmány!

7. Barátok, családtagok PC-használata
Ha más felhasználóknak is hozzáférést enged gépéhez, megnő a vírusfertőzés veszélye, a vendégek nem kívánt fájlokat és programokat tölthetnek le a gépre, sőt akár a személyre szabott beállításokat is megváltoztathatják.

Azért persze nem kell mindenkit eltiltani a számítógépezéstől, és a noteszgépet sem kell szekrénybe zárni. Készítsen „vendég” fiókot a többi felhasználó számára. Ez a beállítás megakadályozza az új programok telepítését és a rendszerbeállítások megváltoztatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vírusvédelem telepített szoftver nélkül

Magasabb szintre emelte a Symantec a hálózatba kötött gépek védelmét az új Endpoint Security alkalmazásával, amely akkor is védi a hálózatot, ha a felcsatlakoztatott gépen egyáltalán nincs telepített vírusvédelem.

automenedzser.hu Autó

Vírus az autóban: tények és legendák

A műszaki vívmányok túlburjánzásának egyik legfontosabb színtere az autó. A fejlődésnek most csak a jó szelét érezzük, a romboló vihar csak félelmeinkben él. Egyelőre.

hvg.hu Tech

Féregvírus terjed a Skype-on keresztül?

Számítógépes biztonsági elemzők szerint elképzelhető, hogy egy új internetes féreg terjed a népszerű Skype internetes telefonszoftveren keresztül.

BBC Tech

Megbukott a Windows Vista vírusvédelme

Megbukott a teszteken a Microsoft új operációs rendszerének biztonsági eszköze: nem sikerült felismernie a világhálón keringő vírusokat.