szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Skype új veszélyre figyelmezteti felhasználóit: égy új Windows...

A Skype új veszélyre figyelmezteti felhasználóit: égy új Windows féreg (vírus) terjed a Skype csevegő szolgáltatásán keresztül. A már megfertőzött Skype felhasználók gépei egy üzenetet küldenek a fertőzött gép kontaktjainak. Az üzenet a Sykpe Heartbeat Blog leírása szerint: "nagyon gondosan és okosan fogalmazott, valódinak tűnő üzenet." 

Az üzenet részeként egy link is megjelenik a csevegőben - a link egy képre mutat, ez azonban csak trükk: bármennyire is egy ártalmatlan képnek tűnik a link, ráklikkelve máris elindítottuk a vírust. A trükk elég régi (a kép egy .scr fájl ami nem más mint egy script), szerncsére a Windows a klikkelés után engedélyt fog kérni az scr futtatására - hacsak nem akarunk a gépünkre egy w32/Ramex.A típusú férget (ez ugyanis a Skype vírus hivatalos neve) akkor természetesen ne engedélyezzük. Ha esetleg már mégis megtörtént a baj, akkor sincs ok pánikra: a vírusirtók már 10-étől képesek eltávolítani a férget (persze csak ha frissítjuk az adatbázist.) Ha esetleg kézzel szeretnénk eltávolítani a férget, az is lehetséges (csak haladóknak!):

  1. Indítsuk újra a gépet csökkentett módban
  2. Futtasuk a "regedit"-et (start menü/futtatás/ és írjuk be "regedit")
  3. Keresük meg a HKLM/software/microsoft/windows/currentversion/runonce kulcsban a mshtmldat32.exe bejegyzést majd töröjük.
  4.  Menjünk a Windows\System32 könyvtárba és törüljük a következő fájlokat: wndrivs32.exe, mshtmldat32.exe, winlgcvers.exe, sdrivew32.exe
  5. Menjünk a windows/system32/drivers/etc könyvtárba
  6. Keresük meg a  "file hosts" nevű fájlt
  7. Nyissuk meg jegyzettömbben nyomjunk egy, ctrl+a-t és töröljünk mindent. Majd mentsük a fájlt és zárjuk be a jegyzettömböt.
  8. Indítsuk újra a gépet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!