szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szuper ez a zene! De ki is énekli? Jó lenne megszerezni, na de melyik CD-n van rajta?

Szuper ez a zene! De ki is énekli? Jó lenne megszerezni, na de melyik CD-n van rajta? Kinek ne jutottak volna már az eszébe hasonló gondolatok, miközben buszon, villamoson hallgatta mobiltelefonja rádióját. Nos, hamarosan elég egy rövid pillantás a mobil kijelzőjére, s máris megvan a válasz: képek formájában jelennek meg a dallal kapcsolatos fontos információk, a CD-borító, az énekesnő koncertfelvétele, sőt, a filmzenéknél még a film néhány kockája is feltűnik. A rádión sugárzott zene vizualizálásával kapcsolatban persze voltak már ígéretes próbálkozások (például a Nokiánál), azonban az átütő siker valamiért elmaradt. Talán most ez is megváltozik, a Fraunhofer és a Heinrich-Hertz Intézet kutatásainak köszönhetően. A szakemberek új audioszolgáltatásánál ugyanis a hang és a kép együttesen csupán az egynegyedét veszi igénybe a hagyományos rádióadás sávszélességének, és ezzel természetesen az átvitel költsége is csökken.

Ígéretes kísérlet a Fraunhofer Intézet háza tájáról: a láthatóvá tett rádióműsor

Ehhez mindenekelőtt tömöríteniük kellett a hangjelet. A hagyományos DAB-formátum helyett a High-Efficiency Advances Audio Coding HE-AAC rádióformátumot használják, amelyet a Fraunhofer Intézetben fejlesztettek ki. Ezzel sikerült a negyedére csökkenteni a hang sávszélességét. A képek helytakarékos elküldéséhez persze a képeket is tömöríteni kell. Ehhez azt a technikát vették alapul, amelyet a mobilon történő televíziózásnál is használnak. Ezúttal persze arról van szó, hogyan tudják hatékonyan tömöríteni az állóképeket. Ehhez a jelenleg leghatékonyabb videokódolási eljárást, a H.264/AVC-t használják, amelynek kifejlesztésében és szabványosításában éppen a HHI kutatói vállaltak oroszlánrészt.
Küszöbön tehát a vizuális rádió mobilokban történő elterjedése, mi több, a kutatók szerint hamarosan a hagyományos rádióknál is megjelennek majd a „tévésített” modellek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Duma Aktuál: Ki se fér a monitorra, úgy kilőtt az üzbég krumplifogyasztás

Duma Aktuál: Ki se fér a monitorra, úgy kilőtt az üzbég krumplifogyasztás