szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Városok megfigyelésére alkalmas műholdas kamerát fejleszt karöltve a Sony és az Alabamai Egyetem. A repülőgépre is szerelhető gigapixeles felbontású találmánnyal akár egy teljes várost is meg lehet figyelni, eddig szokatlan aprólékossággal, derül ki a New Scientist híradásából.

A gigapixeles felbontás titka
© newscientist.com
Az új, nagy látószögű kamera 10 négyzetkilométernyi területet képes átlátni 7,5 kilométeres magasságból. 50 centiméter/pixeles felbontása rekordértékű - 11 centiméterrel készít élesebb felvételeket a Hitachi QuickBird nevű rendszerénél, igaz, az a megfigyelést 450 kilométer magasságból képes csak végezni.

Csak hogy érzékeltessük: az 50 cm/pixeles részletességgel egy átlagos irodai gép monitorján körülbelül öt futballpályányi területet lehet átlátni, amelyen a játékosok helyezete is jól látható, utcai felvételeken pedig szabad szemmel is megállapítható az elhaladó járművek típusa.

A rendhagyó részletességért egy fényérzékeny chipekből összeállított tömb felel, amely egy soklencsés rendszer fókuszsíkján helyezkedik el. Az így elért gigapixeles fotókból másodperceként 4 készíthető - így akár városok vagy kerületek felügyelete helyett akár egyes járműveket is nyomon lehet követni. A találmány katonai célokra is használható: pilóta nélküli légijárművekre helyezve szinte valós idejű megfigyelésre, felderítésre is alkalmazható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A szemkamera mindent elárul

A szemmozgást, annak irányát, ritmusát befolyásolhatja a szem "fürgesége", az intelligencia, az életkor, de még a nemzetiség is - a lengyelek például sokkal alaposabban néznek körül egy üzletben, mint a mindig rohanó magyarok - állapították meg magyar szakértők, akik másfél éve foglalkoznak szemkamerás kutatásokkal.

euractiv.hu Tech

Nagy-Britanniában a kamera rászól a szemetelőre

Nagy-Britannia mintha az orwelli utópia megvalósítása felé haladna. Ettől tartanak sokan, miután John Reid belügyminiszter bejelentette terveit, miszerint több „beszélő” cctv kamerát szerelnek fel országszerte.

Magyarokat célzó adathalász-akció zajlik, óvatosan a hitelt ígérő e-mailekkel

Magyarokat célzó adathalász-akció zajlik, óvatosan a hitelt ígérő e-mailekkel

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez