szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetven fölött sokan idegenkednek a modern technikától, kevesen használnak mobiltelefont, számítógépet és internetet, a videojátékokról nem is beszélve. Ám az egyik új generációs konzolról kiderült, nem kell hozzá különösebb technikai affinitás, s az idősek – legalábbis külföldön – hamar megszerették. Szereztünk tehát egy ilyen készüléket, s felkerestünk egy budakalászi nyugdíjasotthont, hogy megnézzük, mit szólnak a nagymamák és nagypapák a Nintendo Wii-hez.

Mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, az Egyesült Államokban számtalan idősotthonban már-már nélkülözhetetlenné vált a játékgép, amelynek lényege, hogy egy zsinór nélküli  távirányító – a wiimote – közvetíti a játékos  mozdulatait a gépnek. Így az alany  saját mozdulatait használva vesz részt a játékban, gombokat nyomkodni csak esetenként kell, amikor tüzelünk, vagy labdajátékoknál,  amikor elengedjük a labdát. Ettől a játék nem csak valószerű lesz, hanem könnyen megtanulható és érthető is.

Kíváncsiak voltunk, mennyire, ezért felkerestük a Napvirág Idősek Otthonát Budakalászon, és játékra invitáltuk az érdeklődőket. Az egybegyűlt tíz-tizenkét játékos kedvű nyugdíjas eleinte kissé gyanakodva méregette a fehér dobozt és a hozzá tartozó távirányítót, de kiderült, kisebb félreértés történt. Mivel a Napvirágba nemrég vezették be az internetet, többen azt hitték, a világháló használatának oktatására érkeztünk. Ennek ellenére érdeklődve hallgatták a Wii bemutatását, ám amikor az első játékost szerettük volna felkérni, nem igazán dúskáltunk a jelentkezőkben.

Pista bácsi tenyerese védhetetlen. 
További fotók a galériában
© Stiller Ákos
„Pista, kezdje maga” – hangzott a felszólítás, amikor a konzolhoz mellékelt Wii Sports gyűjtemény teniszezős játékával próbáltuk bemelegíteni a játékosokat.

„Dehogyis, nem csinálok magamból bohócot elsőként” – replikázott István bácsi, akit végül azért csak sikerült rábeszélni, hogy törje meg a jeget. A rövid mérkőzés kollégánk vereségével zárult, így elmondhatjuk, hogy a sportjátékba valóban nem nehéz beletanulni.

Ezután a többiek is felbátorodtak, váltották egymást a játékgép előtt. A legnépszerűbbnek az említett tenisz mellett a golf és a bowling – illetve teke – bizonyult.

„Szólok is majd, hogy valamikor menjünk el gurítani egyet igazából is” – lelkesedett István bácsi, hozzátéve, jó lenne egy ilyen készülék, amivel akár egy esős délutánon is lehet múlatni az időt.

„Ez kétségtelenül az egyik legnagyobb előnye a gépnek” – fejtette ki Lipcsei Ildikó, a Napvirág otthon igazgatója. „Így a lakók el tudják foglalni magukat rossz időben is, ha éppen nincsen kedvük tévézni, olvasgatni. Előnyös, hogy a játékhoz valamennyi mozgásra is szükség van, így aktív időtöltést tesz lehetővé.”

A bowlingot a főleg hölgyekből álló közönség is díjazta, még a botjára támaszkodó Erzsi néni is előrejött a hátsó sorokból, hogy gurítson egyet-kettőt. A leglelkesebbnek azonban kétségtelenül Zsóka néni bizonyult, aki még a valamivel intenzívebb mozgást igénylő boksz-programmal is megpróbálkozott. A gép itt sajnos erősebb ellenfélnek bizonyult, igaz, tegyük hozzá, talán ez a játék a legnehezebben irányítható a Wii Sports választékából, s még jó erőben lévő kollégánk is ugyancsak beleizzadt, mire három menetben képes volt felülkerekedni az ellenfelén.

Zsóka néni balegyenese is irigylésre méltó
© Stiller Ákos
Népszerű volt viszont a Wii Play-lemezről a céllövős játék, bár az ártatlan, léggömböket és agyaggalambokat felvonultató programot néhányan „túl agresszívnak” találták. Nem így T. Gyuláné, aki lelkesen durrogtatta a képernyőn megjelenő alakokat.

„Így legalább kiélhetem a szadista hajlamaimat” – tette hozzá mosolyogva.

„A Wii-vel kapcsolatban az igazi kérdés az volt, hogyan tudnánk létrehozni egy nagyobb közönséget” – nyilatkozta a hasonló külföldi eredmények kapcsán Beth Llewelyn, a Nintendo kommunikációs igazgatója . „Senkinek nem okoz gondot a tévé-távirányító használata, de amikor egy videójáték irányítóját kellene működtetni, már hezitálnak. Ezért támadt az az ötletünk, hogy a játékok vezérlőjét a távirányítóhoz hasonlóan kell kialakítani, mindössze néhány egyszerű gombbal.”

A korábbi cikkünkben említett lincolnshire-i Sedgebrook nyugdíjas otthonban az átlagéletkor 77. Ott a Wii már annyira hozzátartozik az otthon mindennapjaihoz, hogy ha elromlana, teljes anarchia törne ki az otthonban. A nagypapák az unokáikat tanítják a játék trükkjeire, és nem fordítva, és a „ki és mikor játszhat” lista méteres.  Az otthon vezetősége újragondolta a költségvetést is, és busztúrák, múzeumok helyett újabb játékkonzolokat és programokat vásárol a bentlakóknak. A Napvirágban még nem jutott idáig a helyzet, de az igazgatónő kérdésünkre elmondta: komolyan fontolóra vette egy készülék beszerzését.

„Ha magyarul lenne, akkor persze jóval könnyebben tudná használni a hazai közönség” – tette hozzá, ugyanis az otthon lakóinak is ez volt a legfőbb problémája: nem feltétlenül értették a képernyőn megjelenő utasításokat.

A cikk elkészüléséhez nyújtott segítségükért köszönetet mondunk a Napvirág Idősek Otthona lakóinak és munkatársainak, a Speedshop Kft.-nek, valamint Dragon Györgynek és a Gamestar magazin stábjának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nintendo láz az öregek otthonában

Nagypapa nemrég még legyintett, ha a délutáni tea alatt a videójátékok szóba kerültek, mondván, az valami nyomkodós dolog, aminek értelmét csak az unoka foghatja fel. Nos, ez mostantól másképp lesz, a Nintendo új konzolja, a Wii, ugyanis már arat az amerikai és az angol nyugdíjas otthonokban, és megdöbbentő hatással van az ott lakók életére.

BBC Tech

Nintendo Wii: 3.2 millió visszahívott csuklópánt

A Japán játékkonzol-gyártó Nintendo 3,2 millió példányt hív vissza új játékkonzoljából, mert a Wii csuklópántja könnyen szakad, s ezzel oda a drága és érzékeny készülék, illetve sok esetben a játékos tévéje is.

Megtámadták a PC Gurut

Megtámadták a PC Gurut

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél