szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetően javul, ha a főétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány.

A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezőket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévők alkoholmentes sört kaptak. 
   
A három hónapig tartó tanulmány azt bizonyította, hogy az éhgyomorra mért vércukor érték igen jelentősen csökkent abban a csoportban, amelyiknek a tagjai bort ittak az ebédhez vagy a vacsorához. A sör alkoholmentes formája a vércukrot nem befolyásolta - ismertette az eredményeket Iris Shai az Európai Diabetes-kutató Társaság amszterdami kongresszusán.
    
Shai doktor arról is szólt, hogy a bor kedvező hatása azoknál mutatkozott meg leginkább, akiknek különösen magas volt a vér cukorszintje. Egyébként az alkoholt ivók csípőkerülete és "rossz" koleszterin szintje is alacsonyabbá vált a negyedéves időszak végére.
   
Az izraeli doktornő előadása közben a hallgatóság jót derült, amikor azt is elmondta, hogy a borivók körében még egy kedvező változást tapasztaltak: ennek a csoportnak a tagjai sokkal könnyebben elaludtak…
   
A vizsgálat végén a résztevőktől azt is megkérdezték, hogy mi a véleményük erről a kezelési módról. A vizsgálati alanyok 61 százaléka azt mondta: meggyőződése, hogy az alkohol jót tesz az egészségnek. Az alkoholt soha nem ivó kísérleti alanyok 49 százaléka a vizsgálat után folytatta a mérsékelt borfogyasztást olvasható a társaság hírlevelében.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Itt a magyar dobozos bor

Érdekes borkóstolóra került sor a budai Várban lévő Magyar Borok Házában: a részben svéd tulajdonban lévő magyarországi borház - palackos és dobozos - nedűit egy chilei borász kínálta az érdeklődőknek.

MTI Gazdaság

Bordeaux-i bor világbajnokság: 17 érem egri boroknak

Három arany, hat ezüst és nyolc bronzérmet nyertek az egri borászatok a bor világbajnokságként emlegetett bordeaux-i Challenge International du Vin-en, amelyet az idén áprilisban tartottak – közölte a borvidéki hegyközségi tanács elnöke.