szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy svéd ügyész vádat emelt a The Pirate Bay svéd fájlcserélő oldal üzemeltetői ellen, akik állítása szerint segítettek több millió felhasználónak a szerzői jogok megsértésében.

Az oldal, amelyen keresztül a felhasználók filmeket, zenéket és más szerzői jogi védelem alá eső műveket oszthatnak meg egymással 2004 óta üzemel, világszerte mintegy 10-15 millió internetezőt vonz.

"A Pirate Bay a reklámbevételekből tartja el magát, azaz a szerzői jogi védelem alatt álló alkotásokból húz hasznot" - mondta Hakan Roswall államügyész.

A négy gyanúsítottat a szerzői jogok megsértésében való közreműködéssel vádolják, ha elítélik őket legfeljebb két év börtönbüntetésre számíthatnak.

Az államügyész tucatnyi védett művet említett, többek között a Beatles-től a Let it Be című számot, Robbie Williams-től az Intensive Care című albumot valamint a Harry Potter és a tűz serlege című filmet.

Az ügy felperesei, többek között a Warner Bros. Entertainment, az MGM Pictures, a Colombia Pictures, a 20th Century Fox, a Sony BMG, a Universal és az EMI február 29-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket.

Az oldalt kiszolgáló szervereket 2006. május 31-én a svéd rendőrség lefoglalta. Nem sokkal később az oldal már új helyről volt elérhető. Az oldal felszámolását helyeslő Motion Picture Association of America nevű filmes szakmai szervezet szerint a kalózkodás a filmstúdióknak több milliárd dollár veszteséget okoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

A DK a szigorításokról: Zárják be a kaszinókat és a templomokat

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente