szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Önmagát regeneráló mesterséges izmot állítottak elő kaliforniai kutatók. Az eredetileg japán ötleten alapuló megoldás nemcsak biztonságosabban működik, hanem még elektromosságot is generál, így mobilt vagy MP3-lejátszót is lehetne róla tölteni.


Az Advanced Materials című szaklap januári számában olvasható, hogy a japán elképzelések szerint óceánhullámokból lehetne elektromosságot nyerni, ezzel pedig többek között biztosabban működő művégtagokat is elő lehetne állítani.

"Olyan mesterséges izmot csináltunk, amely elektromosság hatására kitágul", mondta el a fejlesztésért felelős Qibing Pei, rámutatva arra, hogy ez a tágulás mintegy kétszáz százalékos és egyben érdemes felfigyelni arra, a természeti mozgások sokban hasonlítanak az emberi izmok mozgására.

Az eddig világot látott mesterséges izmok több évnyi fejlesztés után még jelenleg sem működnek megbízhatóan, így a kutatók fémalapú alapanyagok helyett rugalmas, szénszálas nanocsöveket használtak elektródaként. Az elkészült izmokat érő hatásokat tűszúrásokkal szimulálták, amelyektől a manapság használatban lévő műizmok már régen elromlottak volna. A nanocsöveknek köszönhetően azonban ez nem történik meg: ha egy ilyen rész elromlott, a körülötte lévő terület vezetőképtelenné vált, így a hiba nem tudott továbbterjedni az izom más pontjaira.

Az öngyógyító izom egyben energiatakarékos is, a beléfektett energia 70 százalékát megőrzi. Ahogy az anyag egy kitágulás után összehúzódik, a nanocsövek újrarendeződése apró elektromos feszültséget teremt, amit vagy el lehet tárolni vagy amivel az izomhoz kötött elektromos készülékeket lehet tölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Gondolattal működnek a protéziskarok

Todd A. Kuiken fizioterapeuta az úgynevezett TMR technológia úttörője: a célzott izom-újraidegződést hasznosító műkarok amputált betegek életét könnyítik meg azáltal, hogy működtetésükhöz a puszta gondolat is elég. Kuiken és társai új tanulmányukhoz kapcsolódóan demonstrálták: az eddigi négy mozdulat helyett a protéziskar továbbfejlesztett változata már tizenhatot képes megkülönböztetni.