szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Novell bejelentette a MonoDevelop 1.0 elérhetőségét.

A Novell bejelentette a MonoDevelop 1.0 elérhetőségét. A Mono keretrendszerhez készült nyílt forráskódú fejlesztőeszköz támogatja a Microsoft Visual Studio projektformátumait, valamint a C és más programozási nyelveket. A MonoDevelop használatával a fejlesztők olyan asztali és ASP.NET webes alkalmazásokat írhatnak, amelyek Linux és Mac OS X rendszereken futnak. A MonoDevelop megkönnyíti a fejlesztők számára a Visual Studio használatával készült .NET alkalmazások portolását Linux és Mac OS X rendszerekre, és segítségével mind a három platformra készült alkalmazásokhoz csak egyetlen kódbázist kell fenntartani.

A Novell bejelentette a Mono 2.0 bétaverzióját is, amely a .NET fejlesztői keretrendszer nyílt forráskódú, többplatformos megvalósítása. Segítségével a szoftverfejlesztők hatékonyan készíthetnek .NET alkalmazásokat a Linux, a Mac OS X, a BSD, a Solaris, valamint a Windows rendszerek felhasználóinak egyaránt. A Mono 2.0 bétaverziója a Microsoft .NET 2.0-s verzióját szintén támogatja.

„A Mono projekt a fejlesztő közösségnek köszönhetően a Linux alkalmazások vezető fejlesztési keretrendszerévé vált, amely jelentősen megkönnyíti a fejlesztőknek a meglévő tudás és az alkalmazások UNIX környezetbe való átvitelét” – mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztési platformokért felelős alelnöke és a Mono projekt karbantartója. „A MonoDevelop tovább folytatja a Mono fejlesztéseit, valamint megkönnyíti a Linux és egyéb platformokon végzett alkalmazásfejlesztést és -készítést, így a fejlesztők gyorsabban és költséghatékonyabban juttathatják a piacra szoftvereiket” – tette hozzá de Icaza.

A MonoDevelop megkönnyíti a Mono rendszert használó fejlesztők számára a Visual Studio környezetben készült .NET alkalmazások átvitelét Linux és Mac rendszerekre. A Mono 2.0 bétaverziója a .NET 2.0 profil mellett tartalmazza a .NET 3.5 előzetesét is, valamint hatékonyabb Mac támogatást kínál. A Mono áttérés-elemzési eszközzel pedig segíti az ügyfeleket a .NET áttérés Linux feltételeinek ellenőrzésében.

 „Az új Graffiti tartalomkezelő rendszerünkhöz a Novell Mono keretrendszerét használtuk, így egy teljesen új ügyfélbázist érhetünk el. Partnerkapcsolatunknak köszönhetően a kisvállalkozások tulajdonosai mellett a magánszemélyek is könnyen létrehozhatják és karbantarthatják társadalmi hálózataikat és blogjaikat” – mondta Jason Alexander, a Telligent Systems műszaki igazgatója. „A Mono segítségével a Graffiti változatlan vagy kis mértékben módosított forráskóddal is teljes egészében futtatható más operációs rendszereken” – tette hozzá Alexander.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!