szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen erre több megoldás is létezik, mi most a szerintünk legjobb ingyenes...

Természetesen erre több megoldás is létezik, mi most a szerintünk legjobb ingyenes lehetőségeket mutatjuk meg. Az persze nem árt, ha izmosabb gépünk van, különben csak élvezhetetlen slideshow válik a videókból, és persze dolgozni sem biztos, hogy tudunk a gépen mellette. De egy erősebb P4-es gépen, megfelelő videokártyával és kellő mennyiségű (minimum 1 Gbájt) RAM-mal már van esélyünk rá, hogy videós hátérrel dicsekedjünk.

Vista
Kezdjük talán a legegyszerűbbel! Aki a Vista Ultimate Editiont használja, ingyen letöltheti az Ultimate extrák között a Windows Dream Scene elnevezésű programot és hozzá több csomagnyi háttérként használható videót (mivel ehhez azért a legjobbak a szépen „loopolt”, ismétlődő filmek). Így a Dream Scene segítségével pillanatok alatt varázsolhatunk a háttérbe látványos vízesést, csendesen csörgedező patakot, vagy éppen szélben lengedező virágokat. Ha videót használunk háttérnek, érdemes egyébként ilyen videókat keresni (a tenger élővilága például nagyon hálás téma), mivel a túlzottan „akció dús” filmek azért kissé hátráltatják a munkát, ráadásul az ikonokat is nehézkes megtalálni rajtuk.

A Dream Scene gyakorlatilag tökéletes megoldás, és persze kézenfekvő is Vista alatt. Használata olyan, mint amikor háttérképet cserélünk a rendszerben. Rém egyszerű!

Windows XP
Windows XP alatt találunk néhány érdekes shareware és freeware megoldást, de a legegyszerűbb talán a Dream Render erre a célra.
Ehhez alapjáraton is kapunk néhány látványos 3D-s, izgő-mozgó hátteret, de bármilyen saját AVI fájlt betehetünk, ha kedvünk tartja. Csak jobb klikk a Taskbaron ülő ikonra, majd a megjelenő menüben a Settings menüpontot kell választani. Itt dönthetünk a programhoz adott animációk mellett, de a File/New menüpontban sajátot is létrehozhatunk (a Surface opciónál válasszuk a Video lehetőséget, majd adjuk meg az AVI fájl nevét és elérési útját a Settings gombra kattintva).

A Dream Render túlmutat a videók háttérként való alkalmazásán, számtalan remek lehetőséget tartogat még, és mindezt ingyen. Remek választás!

OS X
OS X-en a dolog - ingyen - két lépésben oldható meg. Először rá kell vennünk a rendszert, hogy videót játsszon le képernyőkímélőként, utána pedig arra, hogy a képernyőkímélőt betegye az Asztal hátterének. Érdekesség, hogy az Apple-nek semmibe sem került volna, hogy a videók képernyőkímélőként való lejátszását megoldják rendszerszinten, hiszen a Quartz Composer a rendszer (a hozzá adott fejlesztői csomag) része, és kb. 2 perc vele összeütni egy ilyen képernyőkímélőt, programozói tudás nélkül. Mindegy, mi most kényelmesek leszünk, így letöltjük a SaveHollywood nevű ingyenes képernyőkímélőt. Ezzel legalább semmit nem kell tenni, csak dupla kattintással telepíteni, és máris bármilyen videót (sőt videókat, mivel lejátszási lista is van) lejátszhatunk képernyőkímélőként, hanggal vagy hang nélkül.

Ezután már nincs más dolgunk, mint kiválasztani ezt képernyőkímélőnek, és letölteni mondjuk a DeskSaver programot, amely bármilyen képernyőkímélőből egy csapásra háttér-videót varázsol. Erre a célra is van több ingyenes alkalmazás OS X alatt, ez talán a legegyszerűbb.

VLC
OS X és Windows XP esetében is jó megoldás lehet még a VLC videolejátszó bevetése erre a célra (sajnos Vista alatt nem tökéletes).
Ennek a segítségével az éppen lejátszott videót tehetjük be háttérképnek (jobb klikk a lejátszott videón és a megjelenő menüben a Wallpaper menüpont, majd lekicsinyíthetjük a lejátszó ablakát). Előnye, hogy így gyakorlatilag bármilyen formátumú videót használhatunk, sőt, akár több videót is lejátszhatunk egymás után, ha lejátszási listákat használunk. Hátránya, hogy macerásabb, mint mondjuk a Dream Render bevetése. A Beállításoknál érdemes bekapcsolni, hogy a VLC folyamatosan játssza a videókat, lejátszási listákat, illetve kikapcsolhatjuk, hogy a lekicsinyített programablak megjelenjen a Tálcán (Beállítások/Kezelőfelület/Fő felületek/wxWidgets részben a Feladatsáv elől vegyük ki a pipát). Ha akarjuk, helyette megjelenhet a jobb alsó sarokban a VLC ikonja (Rendszertálca-ikon opció bejelölése az előbbi helyen).

Videók
Háttérként használható videókat viszonylag könnyen rábukkanhatunk az interneten, ilyen például a http://www.winmatrix.com/forums/index.php?showtopic=12200 oldalon található gyűjtemény.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vista extra XP-re

Két olyan program is napvilágot látott már, amelyek megoldják, hogy...