szerző:
techline.hu

Na jó, pontosítsunk.

Na jó, pontosítsunk. Egy kertet vagy egy áramkört, egy adatbázis felépítését, egy cég felépítését értelemszerűen csak azok tudják elkészíteni, akik értenek is ehhez. A probléma nem is itt kezdődik, hanem akkor, amikor ezek a szakértők leülnek a számítógép elé, hogy papír helyett egy ízléses, számítógéppel készült grafikával illusztrálják majd a közelgő megbeszélésen elképzeléseiket a partnereknek. Senkitől sem várhatjuk el ugyanis, hogy a saját területén túl még egy halom szoftvert is haladó szinten ismerjen.

Akár kertet vagy lakást is tervezhetünk

A ConceptDraw Pro 7-ben azonban csak egyetlen rémisztő dolog van, az ára, bár a 299 dollárt valószínűleg megéri kifizetnie annak, aki professzionális végeredményre vágyik, és nem szeretne vastag könyveket áttanulmányozni ehhez. Dacára a program széles körű tudásának, a használatát szinte bárki képes elsajátítani, aki már legalább egy szövegszerkesztőt látott és rendelkezik némi számítástechnikai alapismerettel. Aki ennél is többet tud, annak a kezében a ConceptDraw egy tökéletes önkifejezési eszköz, ha diagramok és üzleti ábrák készítéséről van szó.

Szinte minden témakörhöz
A ConceptDraw grafikus könyvtárai között szinte minden témakörhöz találunk felhasználható elemeket. Megrajzolhatjuk vele egy kert látványtervét, egy lakás elrendezését (értelemszerűen nem 3D-ben, hanem felülnézetből), kapcsolási rajzokat készíthetünk, megtervezhetünk egy teljes számítógépes hálózatot, szoftvert vagy adatbázist, vállalati diagramokat készíthetünk, kémiai és csillagászati prezentációkat rajzolhatunk, térképeket és közlekedési prezentációkat kreálhatunk, de akár faxokat és űrlapokat is tervezhetünk benne. És ez még korántsem a teljes lista, hiszen számtalan clipart is található a programban, és persze rengeteg további vektoros elem, így gyakorlatilag bármit megrajzolhatunk. A http://gallery.conceptdraw.com oldalon sok mintát találunk, amelyek a programmal készültek.

Tervezzünk hálózatot!

A különböző objektumokat egyszerű fogd és vidd módszerrel használhatjuk fel, a kapcsolódási pontok megrajzolása nagyon egyszerű, és természetesen a kapcsolat állandóan él az objektumok között, akkor is, ha elmozgatjuk őket. A rétegek használatának köszönhetően ki- és bekapcsolhatunk a rajzon részleteket (például egy lakás alaprajzán külön rétegre tehetjük a bútorokat és a méretezést is, s így ha éppen nincs szükségünk valamelyikre, azt egy mozdulattal eltüntethetjük.
Ha nem is éppen egy Illustrator, azért a ConceptDraw is egészen fejlett vektorgrafikai lehetőségekkel rendelkezik, így könnyen kiegészíthetjük rajzunkat saját grafikákkal (van áttetszőség, szövegformázás, rajzeszközök, árnyék effekt, különböző kitöltési stílusok stb.).

További lehetőségek
Az elkészült rajzokat (ezek lehetnek többoldalas dokumentumok is) akár közvetlenül a programból is prezentálhatjuk, mivel van beépített prezentációs modul. Így gyakorlatilag prezentációs programnak is használhatjuk, ha nem hiányoznak nekünk a látványosan animált átmenetek, de ha jobban szeretünk más programokban prezentálni, exportálhatjuk is a művünket különféle képformátumokba (PSD, PDF, JPEG, TIF stb.), HTML, SVG, PowerPoint vagy éppen Flash bemutatóba is.

A sablonok segítségével gyorsabb a munka

S ha már a formátumoknál tartunk, meg kell említeni, hogy a ConceptDraw természetesen import és export téren is kompatibilis a Microsoft Visióval.
A programozó kedvűek pedig, a ConceptDraw beépített szkript-nyelvének köszönhetően, a program funkcióit kihasználó saját alkalmazásokat is készíthetnek.

Dinamikus súgó segíti a kezdeti lépéseket

A program használatát nagyon rövid idő alatt elsajátíthatjuk, s ha egyszer megbarátkoztunk a felülettel, nagyon gyorsan dolgozhatunk vele.
A sablonok használatával csak ki kell választanunk a kívánt témakört, s a program automatikusan betölt minden olyan grafikus könyvtárat, amelyre szükségünk lehet a rajzoláshoz. De természetesen nem vagyunk kötelesek a sablonokra hagyatkozni, kedvünk szerint nyithatunk meg vagy zárhatunk be gyűjteményeket.

Hála a dinamikus súgónak, ha valamiben elakadunk, gyorsan kapunk segítséget, igaz, csak angolul.

A ConceptDraw Pro 7 futtatható Windowson és Mac OS X-en egyaránt. Mi a Maces (Universal Binary) változatot próbáltuk Leopardon, és semmilyen problémába nem ütköztünk, megbízhatóan futott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Süssünk CD-t Macen!

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k...

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Többen meghaltak, amikor 6,3-es erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret