szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A környezetszennyezéshez alaposan hozzájárulnak a befutott zenészek és együttesek monstre koncertturnéi is. Egyes szervezők és stadionok azonban egyre hangsúlyosabban próbálnak megoldást találni az egyre súlyosabb problémára, írja az Economist.com.


Live Earth
A 2007. június 7-én megrendezett Live Earth a világ tizenegy pontján egyszerre megrendezett zenei fesztivál volt, amely az éghajlatváltozásra és a tudatos környezetvédelemre hívta fel a figyelmet. A rendezvény mögött olyan nevek sorakoztak fel, mint Al Gore, az Alliance for Climate Protection, az Earthlab vagy az MSN.
A National Geographic's Green Guide adatai szerint egy átlagos stadionkoncert 500-1000 tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe, amely 25-50-szer több annál, mint amennyit egy átlagos amerikai állampolgár produkál egy év leforgása alatt. Ezt az értéket számos járulékos tényező növelheti: a környezetvédő koncertturnékat támogató érdekvédelmi csoport, a Reverb becslései szerint például csak a koncertlátogatók utazásai megnégyszerezhetik egy koncert széndioxid-kibocsátását. Ennek ellenére a koncertturnék egyre hosszabbak, a rajongók ugyanis egyre több zeneszámot töltenek le (legálisan és illegálisan egyaránt), már teljes albumokért sem fizetnek, csak kedvenc számaikért, így a zenekaroknak is muszáj valahol behozniuk az eladásokból kiesett összeget.

Egyes koncertszervezők azonban már elkezdtek határozott lépéseket tenni a környezetkímélő megoldások felé. Az amerikai Lollapalooza vagy a brit Glastonbury fesztiválokon már bioüzemanyaggal működő generátorokat használnak, a montreali Osheaga Festival szervezői pedig a Hydro-Québec energiacéget kérték fel arra, hogy geotermikus energiával táplálhassák a rendezvényt. (Enyhébb példának számít ezekhez képest az, hogy számos európai fesztivál már több éve alkalmazza a szelektív hulladékgyűjtést, illetve a műanyaghulladékok visszaváltási gyakorlatát.)

Több forrás elismerően beszél a Radiohead koncertgyakorlatáról, amely szerint a banda nemcsak tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyszíneken lép fel, hanem a turnébuszokat is bioüzemanyaggal működtetik, repülőket sem használnak a szállítmányozáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad