szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Találékony módszert választott egy feltörekvő manchesteri együttes, hogy elkészítsék első videoklipjüket. A városban sűrűn elhelyezett térfigyelő kamerákat használták operatőr helyett.

A Telegraph brit napilap szerint a kreativitást a The Get Out Clause nevű banda rossz anyagi helyzete indokolta. Mivel a fiatal zenészeknek nem volt elég pénzük, hogy megfizessenek egy stábot és a felszerelést, nyolcvan helyszínre mentek el Manchester városában, ahol eljátszották Paper című számukat. A helyszínek között bekamerázott buszok és taxik is voltak, s mivel Nagy-Britanniában összesen mintegy 13 millió térfigyelő kamerát tartanak számon, nem volt nehéz dolguk a megfelelő terek és utcák kiválasztása során.

Ezután írásban fordultak a kamerákat üzemeltető cégekhez és az információ szabadságára vonatkozó törvény (Freedom of Information Act) értelmében kérték, hogy hadd férjenek hozzá a felvételekhez.

„Olyan klipet szerettünk volna, ami jól néz ki, de nem kerül sokba” – nyilatkozta a Sky News-nak Tony Churnside a The Get Out Clause gitárosa.

Érdekesség, hogy csupán a megkeresett cégek negyede teljesítette információ-szolgáltatási kötelezettségét. A nagyobb cégek jellemzően elutasítóbbak voltak, míg a kisebb vállalatok segítőkészebbnek bizonyultak. Így végül 20 helyszín felvételeihez jutottak hozzá a zenészek.

„Számos kifogással találkoztunk, hogy miért nem kaphatjuk meg a felvételeket” – tette hozzá Churnside. „Volt ahol azt mondták, hogy már nincs meg a felvétel, mivel bizonyos idő után kitörlik. Ezért, ha sokáig húzzák az időt, egy idő után már mondhatják, hogy ezért nem adják oda.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiró György, Pintér Béla és több mint 100 európai drámaíró áll ki az SZFE autonómiája mellett

Spiró György, Pintér Béla és több mint 100 európai drámaíró áll ki az SZFE autonómiája mellett

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Új helyre költöztetik a leégett leszboszi menekülttábor lakóit

Orbán seregszemlét tartott a frakciói felett

Orbán seregszemlét tartott a frakciói felett