szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új titkosítási rendszeren kezdett el dolgozni a The Pirate Bay, a világ leghírhedtebb torrentoldala. A számos jogi botrányt kikerült csoport szerint IPETEE nevű programjuk lehallgathatlan internetforgalmat tesz lehetővé, kvázi válaszolva a svéd parlament nemrég megszavazott törvényére, amelynek értelmében tetszőlegesen lehallgatható az ország bármely állampolgára.


Az IPETEE (hosszabb nevén Transparent end-to-end encryption for the Internets) nem az alkalmazások, hanem a hálózat szintjén titkosít, azaz internetezés közben összes adatunk titkosításra kerül, harmadik fél által olvashatatlanná válik, függetlenül attól, hogy webet böngészünk, emailekben kommunikálunk vagy fájlokat töltünk le. Fredrik Neji, a Pirate Bay egyik alapítója azt nyilatkozta a NewTeeVee weboldalnak, hogy ennek megfelelően olyan alkalmazások is lehallgathatatlanok lesznek, amelyeket egyébként nem készítettek fel arra, hogy titkosítsák kommunikációjukat.

A rendszer gyakorlatilag válasz a svéd parlamentben júniusban meghozott törvényre, amelynek értelmében bármely állampolgár telefonbeszélgetéseit, email-, illetve webforgalmát megfigyelhetik. A Pirate Bay készítőit és közönségét több jogi intézkedés is aggaszthatja, többek között az a francia törvény, amelynek értelmében a francia internetszolgáltatók jövőre bárkit eltilthatnak egy évre az internettől, amennyiben az illető három figyelmeztetés ellenére is illegális tartalmakat tölt le az internetről.

A rendszer Windows, Linux és OS X platformokon is működni fog, Neij szerint már 2008 végén letölthető lesz az IPETEE gyakorlatban is alkalmazható publikus változata, hamarabb annál, hogy a svéd törvény életbe lépne. A program csak akkor működik két internetre kapcsolt gép között, ha mindkettőre telepítve van, egyébként a kommunikáció továbbra is megfigyelhető marad.

Az IPETEE-t azonban sokan csak egy kisebb mértékű előrelépésnek tartják a titkosítási protokollok történetében. A szolgáltatók ugyanis már új forgalomkezelési módszereikkel pusztán a fel- és letöltési mintákból felismerik, ha valaki torrentprogramot futtat, valamint egyes kommunikációs protokollok jelentősen lassulhatnak a titkosítás miatt. A Pirate Bay-t ismerők emellett elég szkeptikusak a határidők betartását illetően: a csapat régóta ígérget többféle fejlesztést, amelyekből a netes közönség eddig még semmit nem látott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Minden magyarra jut egy filecserélő

A The Pirate Bay névre keresztelt, eredetileg svéd torrent-oldal hosszú ideje áll a szerzői jogi csatározások középpontjában. A site nemrégiben kiadott nyilatkozata szerint jelenleg a világ legnagyobb filecserélőjeként tekinthetünk már rá, mivel több mint 10 millió felhasználója van, akik több mint 1 millió anyagot osztanak meg egymás között.

hvg.hu Tech

A net sötét oldalán keres a kalóz Google

Köztudott, hogy a Google keresőjével sok mindent meg lehet találni. Azt azonban valószínűleg kevesebben tudják, hogy speciális kapcsolókkal az internet rejtett helyeit is át lehet kutatni.

MTI Tech

Tízmillió internetező rokkanhat bele

Egy svéd ügyész vádat emelt a The Pirate Bay svéd fájlcserélő oldal üzemeltetői ellen, akik állítása szerint segítettek több millió felhasználónak a szerzői jogok megsértésében.

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László