szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átlagosan húsz centivel messzebbre ugranak a kutyákon élő bolhák, mint a macskákon lakók – egyebek közt ezért a tudományos felfedezésért adtak az idén IgNobel-díjat az Egyesült Államokban. Az elismerést kapók között magyar is akad: Tóth Ágota, aki a nyálkagombák „gondolkodását” kutatta egy japán csoporttal.

Kólát isznak a díjátadón. Kísérleti bizonyíték
A díjakat immár 18. alkalommal osztották ki, az ünnepség mindig a Harvard Egyetemen zajlik. Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat. A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át, ám az elismeréshez nem jár pénzjutalom, sőt, még az útiköltséget is a díjazottnak kell állnia.

A bolhák ugrásméricskélésével három francia tudós fáradozott, őket a biológia kategóriájában jutalmazták (vagy büntették) az elismeréssel.

A táplálkozási IgNobelt a chips elektronikus hangzásmódosításáért adták az idén. A krumpliszirom evés közbeni hangjáról van szó, az ezzel fáradozó kutatók az „állottabb” chipset frissnek tűnőnek és ropogósabbnak varázsolják módszerükkel.

A fizikai díj annak a tudósnak jutott, aki matematikai bizonyítással szolgált a haj- és szőrszálak, a hangszerhúrok, drótok, zsinórok törvényszerű összegubancolódásáról.

Közgazdasági citromdíjat kaptak azok a kutatók, akik összefüggést véltek felfedezni a sztriptíztáncosnők peteérése és borravalójuk alakulása között. (Szerintük több pénzt kapnak, ha épp megtermékenyíthetők. Bár ez nincs kiírva rájuk, a férfiközönség mégis megérzi.)

A békedíjon sokan osztoznak: Svájc teljes lakossága, mert elfogadták jogilag, hogy a növényeknek méltóságuk van.

A régészeti témában az a tanulmány került az élre, amely kimutatta, hogy a temetőbogarak képesek tülekedni ásatási leletekért. A gyógyszerek területén az a felfedezés nyert, mely szerint a drágább álgyógyszer hatásosabb, mint az olcsó. A gondolkodáskutatásban egy japán csapat – öt, szigetországi tudós mellett Tóth Ágota – jeleskedett azzal, hogy kimutatta: a nyálkagombák képesek rejtvényeket megfejteni.

A kémiai antidíj kategóriában tökéletes döntetlen született. A díjon osztoznia kellett két tudósnak, egyikük azt fedezte fel, hogy a Coca Cola hatékonyan gátolja a spermaképződést, a másikuk meg azt, hogy nem.

A korábbi díjazottakról itt olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Trippert guminőtől, bombát Tellertől

Különös emberek a tudósok. Olykor bogarasak, máskor infantilisek. Ez a két tulajdonság hívta életre 1991-ben az Ig®Nobel-díjat, amit azok a tudósok kapnak, akiknek találmányát vagy kísérletét nem lehet, illetve nem érdemes megismételni. A Marc Abrahams által alapított díj átadási ceremóniája egyre nagyobb esemény.

Bari Máriusz Tech

IgNobel: Viagrától gyógyulnak a hörcsögök

Idén tizenhetedik alkalommal osztották ki a legfurcsább tudományos kutatásoknak járó Ig Nobel díjakat. Már biztos, hogy a Viagra segít a hörcsögöknek átvészelni a jet lag szindrómát, valamint a tehéntrágyából vaníliaízesítést is elő lehet állítani.

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban