szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Peru északi részében folyó ásatások során a régészek egy város romjait fedeztek fel; szakemberek feltételezése szerint a település lehet az összekötőkapocs két ősi kultúra között.

Az archeológusok bejelentése szerint a Csendes-óceán partjaitól 22 kilométernyire lévő Chiclayo városa a huari kultúrához tartozhatott, amely Kr.u. 600 és 1100 között virágzott. Ha a tudósok feltételezése beigazolódik, a város összeköti a huari civilizációt a mocse kultúrával, amelynek virágkora Kr. u. 100 és 600 közé tehető.

A régészek eddig kerámiatárgyakra, ruházatra, valamint egy fiatal nő földi maradványaira bukkantak az eltemetett városban. A jelek szerint egykor emberáldozatok helyszíne volt a település: e célra speciális helyek szolgáltak, egy kupac csontra pedig egy közeli szikla tövében bukkantak.

"A település jelenti a hiányzó láncszemet, mivel megmagyarázza, hogy a huari kultúra népe miként örökítette át a mocse civilizáció hagyományait" - magyarázta Cesar Soriano, a projekt vezető régésze. Mint mondta, a város felfedezése adja az első bizonyítékát a huari kultúrának.

A huari birodalom fővárosa a modernkori Ayacuchótól 10 kilométerre északra helyezkedett el. E korszak legfontosabb újítása a mai értelemben vett városok kialakulása, valamint úthálózat kiépítése volt. Ez év augusztusában olyan múmiát fedeztek fel Lima központjában lévő piramis, a Huaca Pucllana feltárása közben, amelyet szintén a huari kultúrához kötnek a régészek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Ön is láthatja a világ legősibb Bibliáját

A legrégibb még épségben lévő Újszövetség - egy negyedik századból származó példány - újra egyben olvasható, és a lapok, amelyekből eddig a szerencsésebb tudósok is csak egyet-kettőt láthattak, mindenki számára megtekinthetővé válnak.

MTI Tech

Peru visszakapja a Machu Picchu kincseit

Az amerikai Yale egyetem visszaad Perunak több mint 4 ezer régészeti tárgyat, amelyeket egy amerikai régész vitt el a 20. század elején a Machu Picchu inka citadellából.