szerző:
hvg.hu

A távol-keleti ország egyik kormányprogramjának keretében fejlesztett számítógéppel a gazdagok és szegények között húzódó digitális szakadékot szeretnék betemetni.

A százdolláros laptop útja rögösen indult.
A 8 eurós gépé simább lesz?
© www.olpcnews.com
A Times Online értesülései szerint a ma bejelentett szerkezet mindössze 500 rúpiába, vagyis alig valamivel több mint 8 euróba kerül majd. Az eszközt – a Spiegel Online birtokába jutott adatok szerint – két gigabyte-os bővíthető háttértárolóval, hálózati csatlakozóval és wi-fi kapcsolattal szerelik fel. A környezettudatosság jegyében pedig mindössze 2 Watt energiát fogyaszt. Ezzel összehasonlítva egy átlagos notebooknak 30-50, egy kisméretű, úgynevezett netbook nak 15-25 wattra van szüksége a működéshez.

A laptopot három éve fejlesztik az indiai kormány Nemzeti Küldetés az Oktatásért az Információ-, és Kommunikácisó Technológián keresztül (National Mission on Education through Information and Communication Technology) elnevezésű programja keretében, amelynek célja, hogy az oktatás minőségét az internet segítségével fejlessze a vidéki régiókban is. A kormány képviselői szerint az első prototípust néhány hónapon belül bemutathatják a közvéleménynek.

„Ez az egyszerű szerkezet lehetővé teszi, hogy alapvető számítási feladatokat végezzenek vele, valamint az internetes csatlakozás lehetőségét is magában hordozza, ezért igen fontos oktatási eszköz lesz a fiatalok kezében” – magyarázta a Times Online-nak adott interjújában K.K. Pant indiai kormányszóvivő.

A 8 eurós gép a távol-keleti ország válasza a Nicholas Negroponte neve által fémjelzett százdolláros laptopra, amelyet a One Laptop Per Child (OLPC) projekt keretében fejlesztettek ki. Az OLPC-program számos nehézségbe ütközött, mivel számos alvállalkozó – például a chipgyártó Intel – megtagadta az együttműködést. Ennek köszönhetően a százdolláros laptopok ára közelebb lesz a 200 dollárhoz.

Technológiával foglalkozó szakértők arra figyelmeztettek, hogy ezen problémákat figyelembe véve ugyancsak kérdéses, hogy Indiában képesek lesznek-e áthágni az anyagi akadályokat.

Az arstechnica.com szerkesztőinek megjegyzése már önmagában óva int a túlzott optimizmustól: „Képes lesz India erre? A filantróp énünk reméli, hogy igen, azonban a realista, technológiát vásárló énünk annyit mond: kizárt.”

A Merril Lynch elemzői sem derűlátóak a projektet illetően: hangsúlyozták, hogy az OLPC-gépeknek csak a kijelzője került 22 euróba, így az ennek csaknem harmadát kóstáló gép ötlete szerintük a fantázia szüleménye lehet csupán.

A kormány egyik hivatalnoka szerint a korábbi tervek szerint a gép ára 1000 rúpiára, vagyis mintegy 16 euróra rúgott volna, azonban arra számítanak, hogy a tömeggyártás miatt a költségek felezhetőek. Egyesek mindössze PR-húzásnak tartják a dolgot, amellyel a kormány a közelgő választásokra készül, azonban az a tény, hogy a gép terve a technológiai szektorban tevékenykedő jó nevű indiai cégek – például a Vellore Institute of Technology, illetve az indiai űrprogramba bedolgozó Semi-conductor Laboratory - együttműködésének gyümölcse, ezért a technológia fejlődését szem előtt tartva nem tűnik elképzelhetetlennek a szuperolcsó laptop létrejötte.

A Spiegel értesülései szerint az indiai kormány távlati terveiben szerepel, hogy minden háztartásba kerülhessen egy a 8 eurós számítógépből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Mire figyeljünk laptop, vagy notebook vásárlásakor?

Az asztali PC-k ideje lassan lejár, amit jól jellemez, hogy 2007-ben már több hordozható számítógép talált gazdára, mint desktop PC. A hatalmas kínálatból azonban nem is olyan egyszerű kiválasztani, hogy kinek melyik gép az optimális. A Techline útmutatója a vásárláshoz.

hvg.hu Tech

SMS-sel gyilkolják az új laptopokat

Az egyik számítógépgyártó különleges biztonsági szolgáltatást kínál jövőre megjelenő gépeihez: ha a laptopokat ellopták, egy, a központból küldött sms-sel letiltható a működés.

hvg.hu Tech

Százdolláros laptop: "nem számítógép, hanem időgép"?

Újabb mérföldkövéhez érkezett a "százdolláros" XO-1 laptop története. A számítógép, amelytől azt remélik, megváltja a fejlődő országok hátrányos helyzetű iskolásait, végre az Amazonon is elérhetővé válik. Szerkesztőségünk egy ifjú tesztelővel karöltve vizsgálta meg, mire is jó a százdolláros gép 2008 végén.

hvg.hu Tech

Túlélési tippek notebookosoknak

Egyre többen vesznek asztali gép helyett notebookot, ami előnyökkel és hátrányokkal egyaránt járhat, de az biztos, hogy egy kicsit más életstílust tesz lehetővé.

MTI Tech

Megérkezett Európába a százdolláros laptop

Az Európai Unió 27 tagországában, illetve Oroszországban, Svájcban és Törökországban is kapható hétfőtől a százdolláros laptop néven elhíresült XO, amelynek megvásárlásával a vevő egy harmadik világbeli iskolás gyereknek is szerez számítógépet.

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Ilyen buszokkal szállítják mostantól a rabokat

Ilyen buszokkal szállítják mostantól a rabokat

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

A Xiaomi telefongyártó pénzeli a kínai Tesla-klónt

A Xiaomi telefongyártó pénzeli a kínai Tesla-klónt

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor

"Kivérezteti a vajdasági magyarságot a kettős állampolgárság"

"Kivérezteti a vajdasági magyarságot a kettős állampolgárság"