szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nők a tudományban címmel a Medicina Kiadó új sorozatot indított útjára. Az első kötetek Erdei Anna immunológust, Garas Klára művészettörténészt, Liget Erzsébet sejtélettan-kutatót és Oláh Edit onkogenetikust mutatják be.

Farkasvölgyi Frigyesné, a Medicina Kiadó vezérigazgatója elmondta: az Akadémikus portrék felcímmel indult kezdeményezés célja nem titkoltan a női nem nagyobb térnyerésének támogatása a hagyományosan férfiszakmákban, a kutatói-tudósi társadalomban.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvek Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő által készített portréfilm szövegéből készültek. A rövid, gondolatébresztő alkotásokban négy, különböző szakmában tevékenykedő, más-más korosztályt képviselő és egyéni életutat bejárt hölgyről van szó. Abban azonban nagyon hasonlítanak egymásra, hogy munkájukat, hivatásukat szenvedéllyel művelik. Részt vesznek a nemzetközi tudományos, illetve művészeti életben, kutatnak, publikálnak, alkotnak. Mindezek mellett feleségek, szerető társak és édesanyák.

A nem mindennapi emberek közvetlenül, érthetően, meghatóan őszintén mondják el gondolataikat. Az életútinterjúkból azonban nemcsak az egyedi sorsok rajzolódnak ki, megjelenik bennük a kor, Magyarország elmúlt 40-50 éve, hogyan is működött-működik nálunk a tudomány, az oktatás, a politika, a művészet. A vezérigazgató elmondta, a várhatóan májusban megjelenő 3 új kötet Csépe Valéria pszichológus, Barnabás Beáta virágzásbiológus, és Ormos Mária történész tudományos pályáját, életútját mutatja majd be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Karcsúbb nőknek jobb a szex

Ha karcsúbb a nő, több öröme van az ágyban - ez a végkövetkeztetése annak a tanulmánynak, amelyet az egyik berlini kórház orvosai készítettek.

MTI Tech

Jobban vezetnek a nők, mint a férfiak?

A közhelytől eltérően a nők jobban vezetnek, mint a férfiak - állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport, amely az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában két éven át alaposan tanulmányozta ezt a kérdést.

hvg.hu Tech

Úgy működnek a meleg férfiak, mint a hetero nők

Hasonlít egymásra a meleg férfiak és a heteroszexuális nők, illetve a hetero férfiak és a leszbikus nők agya, derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közölt svéd tanulmányból. Egy brit tudós szerint ez bizonyítja azt, hogy a szexuális irányultság még az anyaméhben dől el, írja a BBC.

MTI Plázs

A nők kezén többféle baktérium rakódik le

Egy új amerikai tanulmány megállapította, hogy a nők kezén többfajta baktérium halmozódik fel, mint a férfiakén. A kutatók azt is megállapították, hogy mindenki több baktériumot hordoz a kezén, mint ahogy azt a szakemberek feltételezték.

Bari Máriusz Tech

DVD-vel tanítják a japán fiataloknak, hogy nem kell félni a nőktől

Egyre nagyobb arányokban marginalizálódik a fiatal korosztály a japán társadalomban. A fiatal férfiak "hikikomorinak", azaz elhúzódónak nevezett rétegét most egy olyan DVD-vel szólítják meg, amiből megtanulhatják, hogyan kell emberekkel beszélgetni. A korongon csendben hallgató, pislogó nők felvételei szerepelnek.

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében