szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állítólagos április elseji támadás csak műbalhé volt, azonban a Conficker vírus nagyon is valódi, veszélyes és lassan, de biztosan támad mindenhonnan. Legújabb változata egy Waledac nevű e-mail spam, amely egy hamis antivírus programmal együttműködve terjeszti magát.

A Conficker vírus egészen másféleképpen működik, mint ahogy arra sokan számítottak Az április elsejére várt frontális támadás helyett mostanság szép csendben fertőzgeti a gépeket világszerte, a PC-k feletti irányítást átvevő vírusokat, botneteket és kémprogramokat (ún. spyware-eket) elhelyezve levélszeméten keresztül. Míg a világ figyelme április elsején erre a veszélyes vírusra irányult, addig már szép lassan elfelejtkeztek róla, pedig most aktivizálja magát - a maga "diszkrét" módján ez a vírus igazán - olvashatjuk a brit ITPro internetes magazin cikkében.

A vírus már tavaly kezdett elterjedni, több millió számítógépet megfertőzve és egy távoli szervergép rabszolgáivá alakítva ezeket úgy, hogy a szerver parancsainak engedelmeskedtek. Az ismeretlen tettesek a múlt héten kezdtek igazán akcióba lépni, még több vírust feltöltve az irányításuk alatt lévő kisebb számú számítógépekre.

Vincent Weafer, a Symantec elnöke szerint egy lassan és hosszútávon működő vírusról van szó, tehát szó sincs arról a "gyorsan ölő" féregről szó, amilyennek az emberek április elsején elképzelték. A Conficker mostani fázisában egy másik vírust küld tovább, amelynek Waledac a neve, és fertőzött spamet, illetve hamis anti-spyware programot küld tovább a "vírusgazda" felhasználó tudomása nélkül. A Waledac további feladata, hogy egy másik botnethez kösse a PC-ket, amelyik már évek óta létezik és az a feladata, hogy email spamet küldjön tovább.

"Ez világ legösszetettebb és legjobban kidolgozott botnete" - hangsúlyozta leplezetlen elismeréssel Paul Ferguson, a Trend Micro kutatója. "Ezek a fickók értik a dolgukat. Profik a maguk nemében." Ferguson szerint a Conficker alkotói spam motort helyeztek el több tízezer gépen április 7-e óta. Bár a vírus ezen akciója valószínűleg május 3-án lejár, de később újabb támadásokra lehet számítani.

"Egészen másfajta komponensre számíthatunk, vagy valamilyen újabb ravasz trükkre a készítők részéről." - nyilatkozta Ferguson, aki a Conficker Working Group tagja is, egy olyan szervezeté, amelyik kifejezetten a vírus elleni harc érdekében jött létre. A veszély nem csekély, hiszen a Conficker esetlegesen az egész világnak több milliárd dollárnyi kárt okozhat, vélik a szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Április elsején lecsap a féregvírus

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie és frissítenie számítógépe védelmi rendszerét.

hvg.hu Tech

Új vírust találtak: bármilyen PC-n megül, a format se végez vele

Új vírust mutattak be a CanSecWest hackerkonferencián, ami könnyedén megbirkózik bármilyen rendszerfrissítéssel és egy format sem képes eltávolítani a gépről. Ami még ijesztőbb: a módszer ugyanúgy működik Windows-alapú gépen, mint az OpenBSD-s rendszereken, sőt, a VMwave Playert futtató gépeken is, írja a Wired.

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?