szerző:
hvg.hu

Egyszerű, de igen praktikus ötlettel állt elő egy feltaláló, aki a redőnyök pengéit használná napelemként, egyben világítótestként.

A GoGreenSolar.com értesülései szerint a redőny és a fény szavak kombinálásával (blinds+light) Blightnak nevezett rendszer ötlete egy Vincent Gerkens nevű feltaláló fejéből pattant ki, s a Greener Gadgets Design Competition nevű zöld technológiai tervezőverseny pályamunkájaként kezdte meg pályafutását.

A Blight lényege, hogy a redőny, amely nappal kívül tartja a meleget, egyben napkollektorként is funkcionál. A hajlékony napcellákat a redőny pengéinek külső felületén helyezik el, s egy hozzájuk kapcsolt kisméretű akkumulátorral hasznosítják a fénysugarakat.

Egyszerű, de logikus ötlet
© Greener Gadgets Design Competition
A redőny belső oldalát elektrolumineszcens fóliával vonták be, amelynek már kis mennyiségű eneriga is elég, hogy fényt bocsásson ki, elektromosság hatására. Ez a fény ugyan nem túl erős, olvasólámpának valószínűleg nem alkalmas, azonban környezetbarát hangulatvilágításhoz megfelelő lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Cirkoruhát hajtana a világ legkisebb újrahasznosítható energiaforrása

Frank Herbert sci-fi író világhírű Dűne-regényciklusában ismerkedhettek meg az olvasók a cirkoruha fogalmával, azzal a sivatagban hordott öltözettel, ami ivóvízzé cirkulálja vissza a viselő testfolyadékait. Egy amerikai kutató az American Chemical Society találkozóján jelentette be, közel áll a cirkoruha megvalósításához.

hvg.hu Tech

Közvetlenül alakíthatunk át nukleáris energiát elektromossággá

A Missouri Egyetem kutatói meglelték a módját annak, hogy nukleáris energiát közvetlenül elektromossággá alakítsanak. A viszonylag biztonságos izotópokból a jelenlegi konverziós technológiánál sokkal olcsóbban, jobb hatásfokkal lehet elektromos áramot generálni.

MTI Tech

"Megfúrják Párizst" geotermikus energiáért

Két kilométer mélységig fúrnak le Párizsban ahhoz, hogy mintegy 12 ezer lakást fűthessenek: a francia fővárosban már megkezdődött a munka egy új projekten, amely a geotermikus energia felhasználását célozza. Párizsnak komoly lehetőségei vannak e megújuló energiaforrás hasznosítására.

hvg.hu Tech

Az alternatív energia helyzete Magyarországon

Ötletekben nincsen hiány, a technológia napról-napra fejlődik, s hazánk esetében is komoly potenciál rejlik a különböző módszerekben, mégis, a megújuló energia felhasználása egy-két nagyobb bejelentést leszámítva kiszámíthatatlanul, és rögös úton halad. A kihívásokat főként a törvényi szabályozás és a gazdasági háttér terén kell keresnünk.

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Kósa megmagyarázta, miért kell lezárni éjszakánként az aluljárókat

Kósa megmagyarázta, miért kell lezárni éjszakánként az aluljárókat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Peren kívül egyezne meg a BKV az oroszokkal a metrófelújítás kötbéréről

Peren kívül egyezne meg a BKV az oroszokkal a metrófelújítás kötbéréről

Fegyvert karácsonyra?

Fegyvert karácsonyra?

És akkor kezdődik a tél: két megyére is a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést

És akkor kezdődik a tél: két megyére is a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést