szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy különös mexikói szalamandrafaj, az axolotl (Ambystoma mexicanum) tanulmányozásával német és amerikai kutatók megállapították, miként képes a szövetregenerációra, lábai visszanövesztésére. A tanulmányt a brit Nature tudományos magazin szerdán megjelent számában tették közzé.

Minden élőlény képes visszanöveszteni teste kisebb-nagyobb részeit, ám a regenerálódási toplistát egyértelműen a szalamandra vezeti. Míg az emberhez hasonló emlősök csupán a bőrük és csontjaik regenerálására képesek, az axolotl teljes lábat növeszt néhány hét alatt az elvesztett helyett, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkákat is pótolhat.

Eddig úgy vélték, hogy a még nem specializálódott, egyforma blasztéma sejtek pluripotensek, ezért különféle sejttípussá alakulhatnak. Ám nehezen magyarázható, hogy a felnőtt szövet sejtjei miként programozódnak át, hogyan alakulnak ki a specifikus szövetek, melyekből a bőr, csont, izom, idegek lesznek.

A munkában résztvevő kutatók a Mexikóban őshonos szalamandrát genetikailag módosították: fluoreszkáló jelzőanyagot termelő gént adtak génállományához. Ezáltal azok a sejtek, amelyek tartalmazzák a gént, zöldes fénnyel világítanak UV-fényben, így nyomon követhető hollétük az amputációs, átültetős kísérletek után is.

A nehezen kimondható nevű axolotl
© AP

Elly Tanaka drezdai kutatócsoportja megállapította, hogy a blasztéma nem csupa embrionális őssejthez hasonlító sejtből áll, hanem kissé érettebb sejtekből. "Valószínű, hogy az amputációs terület körüli sejtek valóban újraprogramozódáson esnek át, amely lehetővé teszi számukra, hogy a szövetkialakítás embrionális menetrendjébe ismét belépjenek, még akkor is, ha maguk nem térnek vissza a legkorábbi pluripotens állapotba" - írták a kutatók.

A blasztéma minden sejtje azonban nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy csontot, izmot, ideget hozzon létre. Éppen ellenkezőleg, kiválasztottnak tűnő, "predesztinált" sejtek kis csoportjait találták a szakemberek, és azt, hogy az új szövetek legalább egy része közönséges bőrből származik. A kutatók szerint egykor ezt más állatoknál, sőt akár az embernél is megismételhetik.

"Mindazonáltal a felnőtt szalamandra szövetei egyedülálló módon hozzák létre ezeket a blasztéma sejteket egy egész végtag amputáció utáni újraépítésére, ami olyan tulajdonság, mellyel más rendszerek nem rendelkeznek" - jegyzik meg tanulmányukban a szerzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Önmaguktól regenerálódnak az izmok, Amerika fejlesztene még ezen

Az elmúlt egy évben számos helyen kérdőjelezték meg a Pentagon fejlesztési részlegének új programját, az úgynevezett regeneratív orvostudományt. A visszanövesztett ujjak, izmok, idegek és testrészek vízióját egyes őssejtkutatók egyértelműen elutasítják, a DARPA viszont most több mint félmillió dollárral támogatja a testen kívüli izomfejlesztést, írja a Wired.

BBC Tech

A selyem segítségével regenerálhatók a sérült idegek

A selyem segíthet a sérült idegek kijavításában – állítják brit tudósok. Bemutatták hogyan képesek a neuronok egy speciális pókselyemhez hasonló anyagú szálon nőni. Reményeik szerint így új sejteket növeszthetnek az elhaltak helyére, akár a gerincvelőben is.

Bari Máriusz Tech

Regeneráció: mitől nő vissza az emberi ujj?

Disznók húgyhólyagjából kinyert különleges por segítségével növesztettek vissza egy levágott ujjpercet, adta hírül a CBS hírportál. A Pentagon a téma kutatására 250 millió dollárt áldozott, a megkérdezett magyar szakértők szerint mindez lehetetlen, de még a téma amerikai kutatói is csak a sötétben tudnak tapogatózni.