szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Neil Armstrong és Buzz Aldrin történelmi tette után négy évtizeddel a szakértők megosztottak: egyesek a Mars, mások a Hold újbóli meghódítását tartják fontosabbnak. Egy biztos: a Föld kísérőjének felfedezéséhez kapcsolódó történetek a mai napig lebilincselik a tudomány és az űrkutatás iránt érdeklődőket. A jubileumra összegyűjtöttük a holdra szállással és az égitesttel foglalkozó beszámolóinkat, valamint néhány újdonságot.

Éppen két héttel a negyvenedik évforduló előtt küldte el a Holdról készült legújabb fotókat a NASA Lunar Reconaissance Orbiter (LRO) nevű űrszondája, amely a Felhők Tengerét, a Mare Nubiumot vizsgálat közelebbről. Az LRO nem „egyedül” utazott, társa, a Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) a fellövéshez használt rakéta végfokozatának becsapódását vizsgálta, emellett vízjeget is keresett a Holdon.

A korábbi vizsgálatok során találtak már vizet, ugyanis az Apollo 11, 15 és 17 küldetéseiről visszahozott kőzetmintákban vízmolekulákra bukkantak. A vizsgálatok eredményeit elemezve a kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a Hold és a Föld valaha egy égitestet alkothatott.

Neil Armstrong fotója az amerikai zászlóval pózoló Buzz Aldrinről
© NASA

Nem csak az amerikai űrügynökség vizsgálja rendületlenül Földünk hűséges társát. A japán űrkutatási hivatal, a JAXA például 2007 szeptemberében indította útjára a SELENE (Selenological and Engineering Explorer), vagy japánul Kaguja nevű űrszondát, amely a Hold eredetét és fejlődését kutatja majd, emellett az égitest jövőbeli hasznosításának előkészítése érdekében a felszín összetételére vonatkozó mérési adatokat gyűjt.

A kínai űrprogram vezetői sem tétlenkedtek, s bő egy hónappal a Kaguja után fellőtték a Csang-o ji-hao (Holdistennő) nevű szondát, amely egy három fázisú program első lépcsőjét jelentette. A következőkben először újabb űrjármű landol az égitesten, majd 2012 után robotszonda szállítaná vissza a Földre a begyűjtött kőzetmintákat.

A holdra szállás magyar tálalása
A magyar sajtó a szovjet hadicélok rekálmozásával, valamint a Luna 15 űrszondáról szóló tudósításokkal igyekezett háttérbe szorítani az amerikai űrkutatás sikerét. Olvassa el a múlt heti HVG-ben megjelent cikket! Tovább>>
A látszólagos aktivitás ellenére Michael Griffith, a NASA azóta leváltott első embere  tavaly aggodalmát fejezte ki az amerikai Hold-program jövőjét illetően. Griffith szerint a jelenlegi űrsiklóprogram gátolja a jövőbeni Hold-rakéta, az Ares, valamint a legénységet szállító űrkapszula, az Orion kifejlesztését. A szakember úgy véli, a belátható jövőben nem lehet visszavonni az űrsiklókat, amelyek az egyetlen eszközt jelentik az amerikai asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra jutáshoz.

Ez visszavetheti a NASA ambiciózus terveit, amelyek szerint 2018-ig négy űrhajóst juttatnának a Hold felszínére. Egy 2005 szeptemberében született bejelentés szerint 2017-ig az USA mintegy százmilliárd dollárt költene holdkutatásra. Ekkor azonban még nyoma sem volt a gazdasági világválságnak, s a krízis – valamint az űrsiklóprogram egyre közelgő lezárása – miatt a NASA jelentősebb megszorításokra kényszerült.

A Hold újbóli meghódítása tehát egyelőre ingatag lábakon áll, noha a technológia fejlődésének köszönhetően 1969. július 20-a óta már számos új információt megtudhattunk az égitestről. A Hubble űrteleszkóp például 2005-ben olyan ásványi anyagokat fedezett fel a kőzetek tanulmányozása során, amelyből emberi felhasználásra alkalmas oxigént lehetne előállítani

Erre pedig szükség is lehet, ugyanis a három „űrhatalom” – az Egyesült Államok, Oroszország és Kína – már előre dörzsöli a tenyerét a Holdon talált – s bolygónkon meglehetősen ritka – hélium-3 kitermelésének lehetősége miatt. Ez az anyag a jövő erőművének jósolt fúziós reaktorok fűtőanyaga lehet, s jelenleg annyira drága, hogy egy kilogramm akár négymillió dollárba is kerülhet.

Ehhez persze még komoly fejlesztésekre lesz szükség, s ezek egyik első lépése lehet az a NASA által kifejlesztett szerkezet, amelyet afféle holdbéli serpaként használhatnak majd az égitest felszínére visszatérő asztronauták.  Az A.T.H.L.E.T.E. nevű szerkezet nemcsak a csomagokat és az űrhajósok lakókapszuláját szállítja majd, de fúrni és rakodni is képes lesz. A gépezet hat, egymástól függetlenül működtethető kerekes lába segítségével közlekedik, amelyeket – ha a terepviszonyok úgy kívánják – fékekkel rögzítve akár lépegetésre is lehet használni. Ennek köszönhetően egyaránt boldogul a sík és a sziklás terepen is. Az A.T.H.L.E.T.E. nagy segítséget jelenthet a Holdra tervezett oázisok építése során is, ahol a tervek szerint friss zöldségeket termesztenének. A Paragon nevű program első tesztjei 2012-ben indulnak majd.

Az A.T.H.L.E.T.E. a lakókapszulával és a kerekére erősített fúrófejjel
© hvg.hu

A Holdat azonban nemcsak az emberiség nagyívű hódító terveinek célpontjaként tartják számon, hanem a Földön élő fajok utolsó lehetséges mentsváraként is. Az Európai Űrügynökség (ESA) vezetője 2006-ban úgy nyilatkozott, hogy nukleáris holokauszt vagy a Földbe csapódó aszteroida pusztításának kivédésére szükség lenne végső menedékre a Holdon, amelyben minden egyes növény- és állatfaj DNS-ét el kellene helyezni, akárcsak Noé bárkájában. A Smart 1 nevű program a túlélés bázisa lehetne egy végzetes, az egész Földet sújtó katasztrófa esetén, amely után a Holdon tárolt genetikai állomány segítségével lehetne ismét benépesíteni a bolygót.

Bár sci-fibe illő elgondolásnak tűnik, nem ez a legelrugaszkodottabb elgondolás, ami a Holddal kapcsolatban napvilágot látott. Tavaly Edgar Mitchell, a hatodik űrhajós, aki az Apollo 14 legénységeként lépett a Holdra, a brit Kerrang nevű rádiónak adott nyilatkozatában azt állította: hiába próbáltak meg velünk kommunikálni idegen civilizációk képviselői, egyes kormányok közbelépésének következtében egyik alkalomra sem derült fény. A NASA tudósa úgy fogalmazott, hallott elég információt ahhoz, hogy tisztában lehessen a ténnyel: már látogatták meg idegen civilizációk a bolygót, az UFO-jelenség pedig nem csupán kacsa.

Kacsának bizonyult ugyanakkor egy Neil Armstrongnak tulajdonított mondat. A történet szerint a Holdra lépő első ember legendássá vált aranyköpésén – „kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – kívül azt is mondta volna: „sok sikert, Mr. Gorsky”, s a houstoni irányítóközpontban tapasztalható általános megrökönyödés ellenére több mint 25 évet kellett volna várni, mire fény derülhetett a titokra. Az Urban Legends legendavadász weboldal szerint azonban bizonyítható, hogy az Apollo 11 parancsnokának száját soha nem hagyták el az utóbbi szavak. A közel 79 éves asztronauta napjainkban visszavonultan él, s hacsak teheti, kerüli a nyilvánosságot. Sikeres visszatérése után a republikánusok és a demokraták is megkeresték, hogy vállaljon politikai szerepet, ám ő űrhajós kollégáitól, John Glenntől és Harrison Schmidttől eltérően elutasította a lehetőséget. Érdekesség, hogy 1979-ben egy szerencsétlen baleset során leszakadt a jobb gyűrűsujja, amikor jegygyűrűje beleakadt kisteherautója egyik kiálló alkatrészébe. Armstrong nem esett pánikba, lejegelte az ujjat, amelyet végül Louisville egyik kórházában sikeresen visszavarrtak a helyére.

A legendás fotó a Hold felszínén álló Neil Armstrongról - Buzz Aldrin a sisakban tükröződik
© NASA

Armstrong társa a Holdon, Buzz Aldrin jóval aktívabb életet élt, miután 21 éves szolgálati múlttal a háta mögött nyugállományba vonult. Egy ideig az amerikai légierőnél dolgozott, majd sikeresen lábalt ki az ismertsége következményeként kialakult depresszióból és alkoholizmusból, s az űrkutatás elkötelezett támogatójaként kezdett szerepelni különböző fórumokon. A holdra szállás negyvenedik évfordulójának tiszteletére pedig egészen meghökkentő húzásra szánta el magát: Snoop Dogg, ahip-hop sztár, Quincy Jones, Talib Kweli és Soulja Boy közreműködésével elkészítette a Rocket Experience című számot, amely lehetőséget nyújtott számára, hogy rapperként is kipróbálja magát. 

Negyven év telt el, amióta Armstrong és Aldrin – tévénézők millióinak aggódó tekintetétől kísérve – meghódították a Holdat. Az általuk, valamint az űrkutatásban pionír szerepet vállaló megannyi szakember által elért tudományos eredmények előtt tiszteleg a világ a mai napon. Érdemes megtekinteni a We Choose The Moon nevű weboldalt is, ahol múlt hét csütörtökön kezdődött meg a holdra szállás valós idejű szimulációja, amely cikkünk megjelenésének idején éri el végső fázisát. A leszállásra magyar idő szerint hétfőn este 22.16 perckor kerül sor.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Az amerikaiak visszatérnek a Holdra

Két űrszondát indítanak csütörtökön az Egyesült Államokból a Hold felé, hogy előkészítsék az amerikaiak visszatérését a Föld egyetlen kozmikus kísérőjére.

MTI Tech

Friss zöldséget termesztenek majd a Holdra tervezett oázisban

Az amerikai asztronauták étlapján hajdanán dehidratált ételporok és tubusos tészták szerepeltek, de manapság az űrkutatók étrendje változatosabbá válik. Hamarosan egy mindeddig kizárólag a földlakók számára elérhető fényűzésben is részük lehet: friss zöldséget fogyaszthatnak.

ATV Tech

Ki járt először a Holdon? - Eddig nem hallott hangfelvételt publikáltak

Kis híján elhappolta a dicsőséget az Apollo 11 küldetése elől egy szovjet szonda, amelynek célja az volt, hogy az amerikaiaknál előbb szállítson vissza kőzetmintákat a Holdról. Az esetről eddig is lehetett tudni, most azonban soha nem hallott hangfelvételeket hoztak nyilvánosságra, amelyen a Jodrell Bank obszervatórium tudósai hallhatóak, akik a holdraszállás közben figyelemmel kísérték a szovjet szonda útját is.

hvg.hu Tech

Üvegházat telepítünk a Holdra

Készek vagyunk arra, hogy növényeket vigyünk a Holdra, jelentette be a Paragon Space Development. Az amerikai cég által készített miniatűr üvegház legkésőbb 2014 végén kerülhet a Holdra - a határidőt a Google Lunar X Prize pályázat is megszabja, amelynek nyertese 20 millió dollárt kap kézhez.

hvg.hu Tech

Hamarabb és olcsóbban juthatnánk a Holdra

33 év után, 2010-ben nyugalmazza a NASA az amerikai űrhajósok fellövésére használt űrhajót, a Space Shuttle-t. A következő kilövést 2015-re időzítette az ügynökség, egy új ötlet pedig egy évvel és 28,4 milliárd dollárral juttatná közelebb Amerikát a Holdhoz.

MTI/hvg.hu Tech

Megérkeztek az első új fotók a Holdról

A Felhők Tengeréről, a Mare Nubium területéről küldte első felvételeit a NASA új holdszondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), amely fényben fürdő területeket és mélységes sötétség uralta régiókat jelenített meg a képeken.

hvg.hu Tech

Nyolcvanmillió dollár csapódik a Holdba

Nyolcvanmillió dolláros műholdat robbant fel a NASA. Az LCROSS közel 9 ezer kilométer per órás sebességgel csapódik majd a Hold déli felén elterülő árnyékos területbe, mindezzel pedig azt derítenék ki: van-e víz a Holdon - írja a Wired.