szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Császárnőt, s nem az első kínai császárt, Csin Si-huang-ot (Kr. e. 259-210) voltak hivatottak szolgálni a túlvilágon a híres terrakotta hadsereg agyagkatonái - véli egy kínai történész.

Az agyaghadsereget, amely 1974-ben Hsziantól 35 kilométerre keletre, kutat ásó parasztok révén került napvilágra, a modernkori régészet egyik legnagyobb felfedezésének tartják. Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek. A második feltárást 1985-ben indították, majd egy év után technikai okok miatt beszüntették. A helyszín 1987 decemberében felkerült az UNESCO világörökségi listájára és Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé vált. A 230-szor 62 méteres gödör a feltételezések szerint eredetileg körülbelül hatezer életnagyságú terrakottafigurát rejtett, ezekből találtak meg több mint ezret az előző feltárások során. Ez év júniusában kezdődött meg a harmadik feltárás. Az ásatások során a három gödör közül a legnagyobbikat tárják fel, a munkálatokat legalább egyévesre tervezik.

A "hadseregben" íjászok, lövészek és kocsihajtók "szolgáltak", arra voltak hivatottak, hogy segítsék az első kínai császárnak megtartani hatalmát a túlvilágon.

Eredetileg hatezren lehettek a terrakotta-katonák
© AP

Csen Csingjüan kínai történész új könyvében, Az igazság a terrakotta hadsereg ügyében című művében kifejti elméletét, miszerint az agyagvitéz-projekt ötlete Csin Si-huang egyik felmenője, Hszüan császárnő agyában született meg, aki 55 évvel az első kínai császár születése előtt hunyt el.

A történész 63 szempontot ismertet elmélete alátámasztására, ezek mindenekelőtt az agyagvitézek hajviselete, s ruházata. A terrakotta katonáknak olyan volt a "frizurája", mint annak a kisebbségnek a hagyományos hajviselete, amelyhez a császárnő tartozott.

További érv az agyagkatonák színpompás ruházata, Csin Si-huang udvarában ugyanis a fekete színű viselet dominált. A legfőbb érv azonban, hogy Hszüan a kínai történelem egyik leghatalmasabb uralkodónője volt, irányítása alatt bőség jellemezte az államot, így elegendő anyagi forrás állt a rendelkezésére egy ilyen nagyszabású projekt megvalósításához. Mindennek a tetejébe az agyaghadsereg eléggé távol "állomásozik" a császár földalatti mauzóleumától.

A kínai szakértők többsége azonban nem ért egyet a történész elméletével. Liu Csancseng, az ásatásokat irányító régész szerint Csin-császár a terrakotta harcosok jogos tulajdonosa.

"Az agyagkatonák a császár mauzóleumának területén vannak. Fegyvereiken a császár miniszterelnökének neve olvasható, s a terrakotta figurákra ugyanazok a stílusjegyek jellemzőek, mint ami a mauzóleum egészére" - sorolta az ellenérveket a régész.

Ráadásul, mint Liu Csancseng rámutatott, a fekete színű ruhákat csupán jeles alkalmakkor, például különböző szertartásokon viseltek az első kínai császár udvarában, de semmiképp sem a hétköznapokon.

"Nem volt szokás, hogy az emberek állandóan feketében járjanak" - mutatott rá Liu Csancseng.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Újabb katonák kerülhetnek elő a kínai „agyaghadseregből”

A harmadik régészeti feltárás kezdődik szombaton a híres terrakotta-hadsereg megtalálásának helyszínén - az archeológusok újabb agyagvitézeket, valamint az első kínai császárt, Csin Si-huangot övező rejtélyek megoldását remélik az ásatásoktól.

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Drága kellemetlenség: foltot hagy az iPhone 12 töltője az Apple-féle tokokon

Drága kellemetlenség: foltot hagy az iPhone 12 töltője az Apple-féle tokokon

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor