szerző:
hvg.hu

A rockénekes csatlakozott az egykori Nirvana-tagok tiltakozásához, akik az ellen protestálnak, hogy egykori frontemberük digitális alakját felhasználták a Guitar Hero nevű játék legújabb részében.

A BBC értesülései szerint az együttes korábbi tagjai, Krist Novoselic és Dave Grohl „nagyon csalódottak” voltak, hogy a gitáros játékban az öngyilkosságot elkövetett énekes figuráját is használhatják a játékosok.

„Kicsit erőltetettnek tűnik, hogy valaki más hangja jöjjön ki egy ember rajzolt másának a szájából” – csatlakozott a tiltakozáshoz Jon Bon Jovi. „Nem tudom, hogy hasonló helyzetben mit mondtam volna.”

A Guitar Hero 5-öt múlt héten dobták piacra Nagy-Britanniában, ahol azonnal az eladási listák élére ugrott. A Nirvana 1994-ben elhunyt frontembere egyébként rejtett karakterként jelenik meg a játékban, bónuszként játszhatnak vele a felhasználók.

A fogyasztói társadalmat kritizáló énekes a videojáték-bestsellerben
© AP

Grohl és Novoselic múlt héten közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaznak: „nem tudták, hogy Cobain alakját ilyen formában használják majd fel” a játékban. Állásfoglalásuk szerint „nagyon csalódottak és aggodalommal tölti el őket, ahogy Kurt megjelenik a Guitar Hero-ban”.

A zenész duó felszólította a játékot gyártó Activisiont, hogy tegyék elérhetetlenné a Nirvana énekesének alakját a játékban. A cég erre úgy reagált, hogy Cobain örököseitől – konkrétan Courtney Love-tól, a zenész özvegyétől – engedélyt kaptak az énekes megjelenítésére.

A színész-énekesnő később Twitter-oldalán azt állította, soha nem adott ki ilyen engedélyt, és jogi lépésekkel fenyegette meg az Activisiont.

„A helyzet tisztázása végett: ez szerződésszegés és megfelelő módon fel fogok lépni ellene” – írta Love.

Jon Bon Jovi a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, számára is felajánlották a szereplés lehetőségét a Guitar Hero-ban, ő azonban elutasította ezt.

„Szerették volna, ha benne vagyok a játékban, el is küldték a papírokat, én azonban nem vállaltam” – mondta a 47 éves énekes. „De senki sem tájékoztatott arról, hogy a játékban való szereplés azt jelenti, hogy mások dalait éneklem. Nem tudom, hogyan reagáltam volna erre."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Már valóság a térbeli videojáték, terjedhetnek a 3D-tévék

Miközben a mozikban egyre több animációs filmben - G-Force, vagy a Jégkorszak 3 - látható a professzionális háromdimenziós grafika, addig a videojátékokban is hasonló 3D-s technológiával próbálkoznak a fejlesztők és a filmes guruk egymással együttműködve. A csúcstechnológiát használó játékok gyakran a 3D-s filmek adaptációi.

MTI Tech

Gyengélkedik a videojátékpiac

Részben a gazdasági válság, részben az igazán ütős játékcímek hiánya miatt nem túl rózsás a számítógépes és videojátékok piacának helyzete. Manapság nem csak az alkalmi játékosok sajnálják a pénzt videojátékokra, hanem már a fanatikus rajongók is meggondolják, mire költik a pénzüket.

MTI Kult

Az elhunyt sztárok kereseti listáját Cobain vezeti

Kurt Cobain, a Nirvana együttes néhai frontembere, aki tizenkét éve, 27 esztendősen vetett véget életének, a tavalyi év folyamán már több pénzt "keresett", mint a 29 éve halott Elvis Presley - közölte legújabb számában az egyebek között a hírességek anyagi helyzetével foglalkozó Forbes amerikai gazdasági magazin.

MTI Világ

Videojáték készül Michael Jacksonról

Az 1990-ben készült Moonwalker után egy újabb videojáték készül a nemrég elhunyt Michael Jacksonról. Az MJ Productions szoftverét állítólag már több hónapja fejlesztik.

hvg.hu Tech

Videojátékból készítettek olcsó digitális táblát egy csepeli iskolában

A korszerű, digitális taneszközök használata nem mindig csak pénz kérdése. Egy csepeli általános iskola matematika-, fizika- és informatika-tanárnője addig nem nyugodott, amíg – a pénz híján reménytelennek tűnő interaktív tábla beszerzése helyett – maga el nem készítette az iskola első digitális tábláját.

MTI Plázs

Egészségesek az aktív videojátékok

Az aktív videojátékok a gyaloglásnál, néha még egy rövidebb kocogásnál is többet érnek - derül ki az oklahomai egyetem legfrissebb kutatási eredményéből.

hvg.hu Shake

Nirvana-koncert Budapesten – mi az igazság?

Több internetes fórumban máig emlegetik a legendás Nirvana együttes még legendásabb budapesti koncertjét. A csapat még azelőtt járt a Petőfi Csarnokban, hogy befutottak volna; állítólag mindössze 200 ember volt kíváncsi félórás produkciójukra.

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Újabb tanulmány szerint okozhat rákot a bacon

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?

Szentségtörés vagy instant siker: Hogy tetszik a kombi Porsche 911?

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal