A pezsgő aromáját a buborék szállítja

Francia kutatók a pezsgőben lévő vegyületeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy néhány, az aromához alapvetően fontos molekulát az apró buborékok ejtenek csapdába, és feldúsítva szállítják orrunkba.

  • MTI MTI
A pezsgő aromáját a buborék szállítja
Az amerikai tudományos akadémia, a PNAS lapjában kedden jelent meg Gerard Liger-Belair és kollégái tanulmánya, amelyben nagy felbontású tömegspektrométerrel végzett vizsgálataikról számolnak be.

A francia Reims Champagne-Ardenne egyetemén a pezsgőkben és pezsgőborokban, valamint a buborékaikból képződött párában lévő vegyületeket elemezték. A tanulmány leírja, miként kerülnek át a pezsgő aromáját adó anyagok a buborékokba.

A különleges, gyümölcsös aromát biztosító molekulák átlépnek a pezsgő folyadékfázisából a buborék gázfázisába, majd ott feldúsulva jutnak fel az ital felszínére, ahol a buborék szétpattan, és kiengedi az aromaanyagokat.
Megszavazták a módosított költségvetést, de Budapest csak időt nyert, életet nem - közvetítésünk a Fővárosi Közgyűlés üléséről

Megszavazták a módosított költségvetést, de Budapest csak időt nyert, életet nem - közvetítésünk a Fővárosi Közgyűlés üléséről

A július 1-i határidő előtti utolsó pillanatban, a hétfői rendkívüli közgyűlésen dőlt el, hogy a fővárosi képviselők kiigazították a már korábban, konszenzussal elfogadott 2025-ös költségvetést, így van újra érvényes büdzséje a fővárosnak – év végéig. Ha nem így lett volna, durva korlátozásokkal és pénzügyi nehézségekkel járó állapotra kellett volna készülni.