szerző:
techline.hu

A Vaio név a notebookok világában igencsak jól cseng, az ízléses külső mögé erős és szoftveresen is jól felszerelt...

A Vaio név a notebookok világában igencsak jól cseng, az ízléses külső mögé erős és szoftveresen is jól felszerelt belső tartalmat bújtatnak a japánok. A Sony Vaio VPC-W12S1E gyakorlatilag követi ezt a hagyományt, csak éppen a dögös  külső mögött ezúttal valamivel gyengébb hardvert találunk. De hát a netbookoknál ez már csak így megy.

Tökéletes formatervezés
A kis gépről le sem lehetne mosni, hogy a Vaio család tagja. Tökéletesen összerakott, látványos, mégsem hivalkodó formatervezésű. Nálunk egy barna példány járt, ami nőknek és férfiaknak egyaránt kitűnő választás lehet. Még a kissé túlméretezett akkut is megszokja az összképben az ember, már csak azért is, mert éppen annak köszönhetően áll megfelelő dőlésszögben a billentyűzet, ha letesszük a gépet az asztalra.

A touchpad remekül reagál mindenre, a billentyűzet pedig a szűkös méretekhez képest egészen kényelmesen használható (elég nagy a hely közöttük, hogy ne üssünk mellé), bár a kiosztást azért erősen szokni kell, mert a jobb oldali Shift billentyű kicsi, és nagyon összefolyik a kurzormozgatókkal, az „í", illetve a „0" pedig egészen szokatlan helyre költözött. Szóval az elején garantáltan mellé fogunk ütni egy ideig...

Kicsit szokatlan elrendezés

A kijelző 10"-os, LED-es háttérvilágítással és 1366x768-as felbontással. Utóbbi még elegendő is lenne, viszont a kis méretnek „köszönhetően” a képernyőn lévő karakterek is jócskán összementek, így alapértelmezett beállításokkal csak tökéletes szemmel, vagy megfelelő szemüveggel tudjuk elolvasni a menüpontokat és az üzeneteket. A Windowsban persze állítható a betűméret, így ezen némiképp segíthetünk.
A kijelző fölött helyezkedik el a Vaiókban megszokott Motion Eye fantázianévre keresztelt webkamera, így ilyet sem kell külön beszereznünk, ha esetleg videó chatben gondolkodunk.

Nem túl erős hardver
Netbookról lévén szó, badarság abban reménykedni, hogy valami csúcskategóriás cuccot kapunk a teljesítményt illetően. A gépben egy Intel Atom N280 (1660) processzor teljesít szolgálatot, a maximális, 1 GB RAM társaságában. A megjelenítésért egy GMA 950-es videovezérlő a felelős, szóval abban ne is reménykedjünk, hogy játszani fogunk normális 3D-s játékokkal. De valljuk be, egy netbookot nem is ezért vásárol meg az ember.
A 250 GB-os merevlemez, a 802.11n-es wifi és a Bluetooth a fentiekkel együtt arra nyújt tökéletes alapot, hogy dolgozzunk, vezeték nélkül internetezzünk, esetleg videókat nézzünk, zenét hallgassunk, fotókkal bíbelődjünk. Így a Vaio VPC-W12S1E egy tökéletes hordozható iroda, és – azért korlátokkal, de – szórakoztató-központ lehet.

Csatlakozóból nincs sok: kapunk két USB portot, VGA kimenetet, mikrofon- és füles csatlakozót és LAN portot. Kártyaolvasóról viszont nem nagyon kell gondoskodnunk, legalábbis ha SD vagy Memory Stick kártyákat használunk, mert ezekhez kapunk beépített olvasót. Netbookosan ebben a gépben sem találunk optikai meghajtót, azt legfeljebb USB porton tudunk csatlakoztatni.

Szoftveres háttér
A gépen egy előre telepített Windows 7 Starter Editiont találunk, és néhány extra szoftvert a Sonytól. Gyakorlatilag kicsomagolás után 10-15 perccel már szörfözhetünk az interneten, szöveget szerkeszthetünk, vagy képeket, videókat nézegethetünk a kameránkról átmásolva.

Segédlet a programok kényelmes elindításához

A Windows 7 Starter Edition megfelelő sebességgel fut a visszafogott hardveren, de az Aero felületről le kell mondanunk. A rendszer néhány szempontból korlátozott (például még a háttérkép lecserélésére sincs alapból lehetőség), de a fontos alapszolgáltatásokat azért elérjük vele. Néhány hiányosságot pedig maga a Sony pótolt, így például kapunk vaiós médiaközpontot, amelynek a segítségével teljes képernyőn dolgozhatunk zenéinkkel, videóinkkal, képeinkkel, kapunk DVD-lejátszó szoftvert (aminek elsősorban akkor látjuk hasznát, ha külső egységet csatlakoztatunk), adnak egy remek programindító alkalmazást, hogy minden fontos alkalmazást egyetlen kattintással elérjünk, a videochat színesítésére pedig megkapjuk a Vaiókon megszokott real-time effektgyűjteményt, amely szépen összedolgozik például az előre telepített Skype-pal. Szóval a Sony ezen a téren is kihozta a lehető legtöbbet a rendszerből úgy, hogy ne csapja agyon a hardvert túlzottan rendszerigényes alkalmazásokkal.

Saját médialejátszó felület is van

Ettől függetlenül, azért ha sok, erőforrás igényes programot futtatunk, hajlamos lelassulni a rendszer, de mondjuk a szövegszerkesztés közbeni netes keresgélés és esetleg a zenehallgatás még belefér egyszerre.
A HD videókkal is jól elbír a kis gép, és a 10"-os, tű éles képű és remek háttér-világítású kijelzőn ez élvezhető minőségű is, ha mondjuk unatkozunk éppen a vonaton.

Jól bírja!
A Vaio netbook egy 5200 mAh-s akkut kapott, ami az energiatakarékos processzorral és kijelzővel párosítva elég korrekt üzemidőt biztosít, akár 7-8 órát is babrálhatjuk töltés nélkül, és ha nagyon Youtube-ozunk közben, akkor is 5-6 óra körül bírja.

Mindent egybevetve, a  Sony Vaio VPC-W12S1E egy rendívük stílusos és abszolút mobilizálható kütyü, amely internetezésre, levelezésre, videós csevegésre, YouTube nézésre kitűnően használható. Ha megszokjuk a billentyűzetét, akkor irodai munkára is kiváló útközben, ráadásul nagyon jól bírja, így hosszabb anyagokat is simán összeüthetünk rajta, konnektorok keresgélése nélkül. Játszani csak nagyon egyszerű alkalmazásokkal tudunk, de hát bőven akadnak nem túl bonyolult, ám szórakoztató játékok a világban.
A 140 ezer forintos árért ezúttal nem egy erőgépet, hanem egy igazán mobil és „dögös" kis tech-kütyüt kapunk, a megszokott Sony minőségben és szoftveres felszereltséggel.

A gépet tesztelésre a laptop.hu biztosította.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Notebook hét a Techline-on

Tipp-csokor notebookosoknakElső körben korábbi cikkeinkből készítettünk egy...

techline.hu Tech

Tipp-csokor notebookosoknak

Az elkövetkező napokban tehát minden nap szolgálunk 1-1 notebookokkal kapcsolatos anyaggal:...

Túladott volna egyik legfontosabb örökségén Vajna Tímea, de a cégbíróság közbelépett

Túladott volna egyik legfontosabb örökségén Vajna Tímea, de a cégbíróság közbelépett

Meghalt Danny Aiello, a Szemet szemért és a Keresztapa II színésze

Meghalt Danny Aiello, a Szemet szemért és a Keresztapa II színésze

Bejött a 2000 milliárd dolláros álom, mégsem teljes az öröm

Bejött a 2000 milliárd dolláros álom, mégsem teljes az öröm

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül

Varga bemondta: jön az új gazdaságvédelmi akcióterv

Varga bemondta: jön az új gazdaságvédelmi akcióterv

Bojár Gábor: Értékek és prioritások

Bojár Gábor: Értékek és prioritások