szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Facebook a választásokon való részvételre ösztönzi brit felhasználóit a május 6-i parlamenti választások közeledtével.

A közösségi portál a brit választási bizottsággal együttműködve szombaton minden belépő felhasználójától megkérdezi majd, hogy regisztrált-e már a választásokra. Ha nem, az oldal a választási bizottság honlapjára irányítja az illetőt, ahol elvégezheti a szükséges regisztrációt. Nagy-Britanniában csak az vehet részt a választásokon, akik előzőleg regisztrált. Ezt az állampolgárok ezúttal április 20-ig tehetik meg.

A választási bizottság reményei szerint az akcióval sok fiatalt elérnek majd, ami azért lenne fontos, mert a statisztikák szerint leginkább a 18-24 éves korosztály marad távol az urnáktól: a legutóbbi, 2005-ös választásokon e korcsoportnak mindössze a 37 százaléka adta le voksát. Az előző két - 2001 és 2005-ös - választáson összességében is történelmi mélypontra süllyedt a részvételi arány: 2005-ben a részvétel 61,4 százalék volt, míg az 1950-es évek elején még meghaladta a 80 százalékot.

Richard Allan, a Facebook üzletpolitikai igazgatója elmondása szerint a portálnak 23 millió felhasználója van Nagy-Britanniában, minden korosztályból és a legkülönfélébb háttérrel. "Ezen oknál fogva egyedülállóan alkalmasak vagyunk a még nem regisztrált választók elérésére" - mondta.

Nagy-Britannia második legnagyobb közvélemény-kutató intézete, az Ipsos MORI 2005-ös választások után kiadott jelentésében a pártok egymáshoz nagyon hasonló programjával, valamint a színpadias, ugyanakkor színtelen, és sokszor negatív hangvételű kampánnyal magyarázta az alacsony részvételi arányt. Hozzátették azt is: sokan úgy érezték, hogy szavazatuk nem számít semmit, hiszen "úgysem változik semmi, bárki is nyer". A fiatalok alacsony részvételét az Ipsos MORI szerint ezenkívül az is magyarázhatja, hogy az idősebbeknél kevésbé tekintik a szavazást "állampolgári kötelességnek".

A nagy brit pártok Barack Obama amerikai elnök kampányából tanulva már előszeretettel használják az internetet a választók megnyerésére. Az egyesek által Nagy-Britannia "első internetes választásának" nevezett voksolás a közvélemény-kutatások szerint az elmúlt 20 év legszorosabb parlamenti választása lesz a szigetországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Kampánycsend mailen, Facebookon és Twitteren is

Péntek éjféltől vasárnap este hétig a közösségi oldalakon vagy a magánemaileken is tilos pártok mellett vagy ellen kampányolni. A 43 órás korlátozás betartását a közösségi oldalakon hivatalosan nem ellenőrzik, de eljárnak, ha bejelentés érkezik.